Ismét közösen segítettek

0
1296

A Máltai Szeretetszolgálat, a Hans Lindner és a szatmári Caritas ezúttal a rezidenciális központok lakóinak és az őket ellátó személyzet mindennapjaiba vittek egy kis örömöt.

A rezidenciális szociális egységekben élők terhein szeretett volna egy kicsit könnyíteni egy újabb közös összefogás révén a Hans Lindner Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti fiókszervezete, valamint a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. Az ötlet Koczinger Tibortól, a Hans Lindner Alapítvány igazgatójától származik, akihez több jelzés is érkezett, hogy a Szatmár Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság (DGASPC) által működtetett rezidenciális központokban élők számára jól jönne egy kis támogatás, segítség. A DGASPC igazgatónője, Dragoş Mariana örömmel fogadta a civilek kezdeményezését.

Rendelkezésre álló készleteiket a három szervezet igyekezett úgy beosztani, hogy valamennyi bentlakásos rendszerben működő DGASPC-központba jusson belőlük. Az együttműködő felek a csomagokat úgy állították össze, hogy gondoltak külön a gyermekekre és külön a felnőttekre is. A gyermekeknek mogyorókrémet, aprósüteményt, gumicukorkát, üdítőt, gyümölcsjoghurtot és pufulecet vittek, míg a felnőtt fogyatékkal élő-, illetve idős ellátottaknak házi aprósüteményt, mézeskalácsot, natúr almalevet, banánt, mogyorókrémet – aminek ők örültek jobban. A Máltai Szeretetszolgálat, a Hans Lindner és a Caritas felosztották egymás között az intézményeket, hogy minél rövidebb idő alatt mindenhova eljuttathassák az adományokat.

A biztonsági előírásokat szigorúan betartva, a civilek az élelmiszercsomagokat az egységek kapuihoz pakolták le – hiszen a rezidenciális intézményekbe való belépés a látogatók számára jelenleg tilos, – az alkalmazottak onnan vették fel és vitték be az adományokat a központba. Az akcióban részt vállalt önkéntesek szerint mindenhol örültek a finomságoknak. Volt olyan központ, ahol az átadás napján épp az egyik ellátott születésnapját ünnepelték, és úgy élték meg, hogy az adományozók is hozzájárultak a nap különlegességéhez. Lieb-Nemes Zsolt, a Caritas Szatmár megyei aligazgatója szerint, aki maga is részt vett a csomagok kiszállításában és átadásában, az akció egy új, hosszú távú együttműködés lehetőségére is rávilágított. „Az egyik családi típusú ház munkatársa, a csomagok átvétele után, búcsúzáskor azt mondta nekünk, hogy ha már így elkezdődött egy kapcsolat, ne csak a COVID-19 idejére szóljon, és meghívott minket, hogy ha elmúlik a járvány, látogassunk el egy nap a központba, ismerkedjünk meg a gyerekekkel, akik ott laknak, játsszunk együtt, süssünk és együnk valamit közösen. Nagyon jólesett ez a kérés, és azon leszek, hogy el is jussunk oda” – mesélte Lieb-Nemes Zsolt.

Hegedűs Gergő, a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti fiókszervezetének vezetője már a következő közös akción gondolkodik. „Kiegészítjük egymást. Mindenkinek megvan a maga erőssége, mindenkinek megvan a maga tapasztalata, és ezt összetéve lesz ez egy nagy egész, ami tökéletesen tud működni” – állítja Gergő.

Palicas Erika (Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet)