Koronavírus-fertőzés egy amerikai papi otthonban

0
1366
Fotó: illusztráció

Egy Missouri államban található papi öregotthon több lakója, nyugdíjas papok, koronavírus-fertőzöttek, kórházba kerültek, de az orvosi szakvélemény szerint állapotuk nem súlyos, így rövidesen hazamehetnek. 

A St. Louis-i egyházmegye április 20-án bejelentette, hogy a Regina Cleri papi öregotthon 30 lakója közül kilencen vírusfertőzöttek. Az öregotthon St. Louis külvárosában, Shrewsbury-ben található. Az első esetet április 18-án fedezték fel, azóta két lakó is kórházi ápolásra szorul, de állapotuk nem nagyon súlyos.

Bill Kempf, a közeli Szent József plébánia papja aggodalmának adott hangot a hír hallatán, és felhívta a figyelmet a koronavírus veszélyére és arra, hogy sokan a betegség hordozói lehetnek anélkül, hogy tudnának róla.

„Most hallottam a hírt az érsekség közleményéből, azt a hírt, amit reméltem, nem kell hallatnom, hogy a Regina Cleri papi otthonunk egy lakója vírustesztje pozitív” – mondta a plébános egy április 18-i nyilatkozatban.

Arról is beszélt, hogy minden ilyen otthonban a gondozók nagyon nagy figyelemmel igyekeztek a fertőzés bármilyen lehetőségét elkerülni, és megóvni a lakókat, akik mind koruk miatt a kiemelten veszélyeztetettek közé tartoznak.

Köztudott, hogy a COVID-19 kifejezetten veszélyezteti az időseket és azokat, akik valamilyen más, súlyos betegségben szenvednek, az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak 80%-a 65 évnél idősebb volt. A St. Louis Review, az érsekség által kiadott újság szerint a papi otthon további óvintézkedéseket vezetett be, hogy a vírus ne terjedhessen ápoltjaik körében. Ez azt jelenti, hogy az otthon lakóit nem lehet látogatni, és szigorították a fertőtlenítési eljárásokat, kötelező a védőruha, szájmaszk viselete és a nagyon gyakori, fertőtlenítőszerrel való kézmosás, mindehhez a Regina Cleri otthon minden eszközt bőségesen rendelkezésre bocsát.

A lakók egészségi állapotára folyamatosan és fokozottan odafigyelnek, mind a helyi hatóságok, mind az egyházmegye vezetése szoros kapcsolatot tart fenn az egészség- és járványügyi hatóságokkal annak érdekében, hogy a nyugdíjas papok egészségét megóvja, az előírásoka nagyon szigorúan betartsa, adta hírül az érsekség sajtókiadványa, a St. Louis Review.

Forrás: Catholic News Agency
Fordította és szerkesztette Bodó Márta

MEGOSZTÁS