Az evangélium e napokban az utcákon íródik

Konrad Krajewski bíboros, pápai alamizsnás beszél szolgálatáról

0
1307
Konrad Krajewski bíboros, a pápai alamizsnahivatal vezetője a Szent Péter téren • (Fotó: Elemosineria Apostolica/Crux)

Bár Róma vesztegzár alatt van, egy férfi keresztül-kasul járja a várost, az üres utcákat, sokszáz kilométert vezet egy nap alatt az olasz fővárosban, felveszi a különböző vállalkozások által előkészített élelmiszert és személyesen szállítja ki a város rászorulóinak.

Konrad Krajewski, a lengyel bíboros, aki Ferenc pápa jótékonyságban való elkötelezettségének megszemélyesítője és végrehajtója, azt mesélte, valamikor arról álmodozott, hogy tejesember lesz. “És lám, az álmom most valóra válik” – mondja nevetve, miután egy kamionnyi tejterméket szállított ki éppen.

A napokban a lengyel bíboros élelmiszerrakománnyal teli autóval érkezett két római szerzetesházhoz is, ahol több tucat szerzetesnő koronavírusfertőzött, és emiatt teljes elzártságban kell élnie. És vitt élelmiszert a Szent XXIII. János pápa nevét viselő idősotthonba is. “A vállalkozások, nagy cégek tonnaszámra ajándékoznak élelmiszert. Ki kell szállítanunk, mielőtt elromlana” – magyarázta a Crux internetes magazinnak Krajewski.

A Pápai Villas Tejtermékgyártó cég, amelynek székhelye a Vatikán területén, Castel Gandolfóban található, friss tejet és joghurtot adományoz minden nap. “Szombaton például 250 kilométert vezettem a városban, de legalább az üres utckon tudok haladni, nem akadályoz a sok forgalmi dugó, mint máskor” – magyarázta a bíboros.

Ha valaki netán azért izgul, hogy a bíboros koronavírus fertőzött lehet (a vírusfertőzés lappangási ideje két hét!), azt is elmondta a Crux munkatársának, hogy elvégezték rajta is a tesztet, de annak eredménye negatív let. “Azért végeztettem el a tesztet, hogy megnyugtassam a velem dolgozókat, és biztonságban tudjam őket.” Krajewski, akit a Vatikánban Don Corradónak neveznek, a pápai alamizsnahivatal vezetője, az ő hivatali kötelessége Róma rászorulóinak a pápa nevében alamizsnát nyújtani. Amióta Ferenc pápa hivatalba lépett, ez a funkció nagyobb hangsúlyt kapott, és a lengyel bíboros az argentin pápa egyik legközelebbi munkatársa. Ez a nemrég kitört, és Olaszországot nagymértékben sújtó járványkor még hangsúlyosabban láthatóvá vált. Krajewski bíboros március 13-án megnyitotta széktemplomát, hogy ott szentségimádást tartsanak, bár akkor a római egyházmegye templomait sorra zárták be egy aznapi rendelkezés nyomán. “Az otthonunknak mindig nyitva kell lennie” – magyarázta a Crux riporterének. A templombezárásra vonatkozó rendelkezést vissza is vonták még aznap, éppen Ferenc pápa közbenjárására.

Krajewski bíboros számára most az utca a plébániája, és a vírusfertőzéstől való félelem sem tarthatja vissza attól, hogy a szegényeket és rászorulókat szolgálja.  Vasárnap körbejárt néhány római plébániát, és elmondta saját hitvallását, hogy a rászorulók lábát megmosni számára pont olyan, mint az eucharisztikus áldozatot bemutatni. Arra buzdított papokat, hogy a szükséges óvintézkedések mellett nyissanak meg fürdőhelyiségeket a rászorulók előtt.

A papokat buzdította arra is, hogy maguk is segítsenek neki, így a világi önkéntes segítőket helyettesítve azok életét és egészségét nem teszik ki veszélynek.

Krajewski bíboros arról is beszélt a Crux-nak, hogy szerinte az ima a kézzel fogható segítség nélkül nem teljes, és erre maga Ferenc pápa is példát mutatott: “A pénteki Urbi et Orbi áldás előtt a szentatya 30 lélegeztetőgépet ajándékozott kórházaknak, azután állt ki imádkozni a világért.”

Krajewski bíboros Rómában, a különböző pápai egyetemeken tanuló külföldi papoknak azt üzente, tegyék félre a teológiakönyveket most, mert az evangéliumot Róma utcáin kell életre kelteni. A bíboros szerint naponta történnek ott csodák. Krajewski saját otthonában is két hajléktalan és egy muzulmán asszony készíti a szendvicseket a rászorulóknak, amiket a bíboros kiszállít. Otthonát a korábban Joseph Ratzinger bíboros, a mostani emeritus pápa által használt bútorokkal rendezte be, “valóságos házi templom”, mosolyogva így írta le a riporternek.

“E napokban az első, amit a szegényektől hallottam, hogy éhesek” – magyarázza a bíboros, és hozzátette, nincs hová segítségért fordulniuk, hiszen minden bár, vendéglő, bisztró zárva van városszerte.

A papokat sürgeti, vegyék ki a részüket a munkából, hiszen “van két kezünk, és velünk az evangélium bölcsessége, csak egy kicsi bátorság hiányzik belőlünk” – mondta. Krajewski bíboros számtlaan kreatív módját találta meg a segítségnyújtásnak, hogy a szegényeket is óvni tudja a fertőzés veszélyétől. Korábban hetente kétszer vasútállomásokon osztottak ebédet, ezt most úgy alakította át, hogy az élelmet zacskókba csomagolva szállítja ki, így az ételosztással senkit nem tesznek ki a fertőződés veszélyének, a csomagokat a rászorulók maguk veszik el, az önkéntesek közreműködése ehhez nem szükséges. Arról is megkérdezték, nem fél-e, hogy a munkája során megbetegszik, Krajewski bíboros viccesen egy lengyel közmondással válaszolt: “Az ördög nem veszi a bátorságot hogy a rossz fickóhoz nyúljon.”

Forrás: Crux
Fordította: Bodó Márta

MEGOSZTÁS