Bozanic horvát bíboros: nem tudjuk, mi Isten terve velünk

0
1133
Bozanic bíboros a katedrális előtt. Fotó: CNA

A horvát fővárost, Zágrábot egy 5,2 erősségű földrengés rázta meg március 22-én a reggeli órákban, hatalmas kárt téve épületekben és életeket is kioltva. Ez volt az elmúlt 140 év legerősebb földrengése itt. A súlyosan megrongálódott épületek közt van a zágrábi székesegyház is, amelynek tetőszerkezetét károsította a természeti csapás, de komoly kár érte a parlament épületét és egy nővérek által vezetett kórházat is.

Amikor a rengés bekövetkezett, a városbeli forgalmat már nagyrészt leállították a koronavírus-járvány miatt, de a földrengéstől megijedt emberek kirohantak az utcára, hogy nehogy rájuk dőljön a ház.

Zágráb katolikus egyházi elöljárója, Josip Bozanic bíboros elmondta, az egyház nem ismeri Isten tervét, ami e kettős katasztrófa mögött lapul, amely a horvát fővárost e napokban érte. „Sok mindenen elgondolkozhatunk: a koronavírus-fertőzés és most a földrengés. Nem ismerjük Isten terveit” – hangoztatta a főpásztor a horvát televízióban és rádióban sugárzott interjúban. Arról is beszélt, hogy a horvát főpapok mélységesen együttéreznek minden szenvedővel, minden érintettel. „A földrengés kihívás és jel számunkra, mindannyiunk számára, felhívás az együttérzésre, az együttműködésre. Azok mellett állok, akik elvesztették otthonukat e napokban. Ott vagyok köztük fizikailag. Nem is tudnék a rezidenciámon tartózkodni, az is megsérült a földrengés következtében. Közösségben élünk” – mondta el a horvát bíboros. A főpásztori rezidenciáról a papi szemináriumba költözött munkatársaival együtt, a szeminaristák hazautaztak a járvány kitörésekor. A szentmisék tartásának felfüggesztése is szerencsés volt azért is, mert a földrengés pillanatában, reggel fél hét előtt öt perccel más esetben teli vannak a templomok, úgy emberéletben több kár eshetett volna. Hiszen több templom mennyezete leszakadt, agyonütötte volna a benn tartózkodókat. „Istennek hála ily módon megmenekültünk” – tette hozzá a bíboros. Hangsúlyozta: most az a prioritás, hogy akik fedél nélkül maradtak, azokat is elhelyezzék. „Isten nagyon szeret minket, arra hív, hogy hozzá közel maradjunk a nehéz helyzetben is. A koronavírus-járvány kihívás. Nagyon komolyan kell azt vennünk és be kell tartanunk az óvintézkedéseket, valamint segítenünk kell egymáson. Nőnie kell a szolidaritásnak az emberek között” – hangsúlyozta a zágrábi főpásztor.

Bozanic kiemelte: „A papok minden nap mutatnak be szentmisét, a híveket pedig arra hívjuk, hogy lelkileg kapcsolódjanak be a szertartásokba”.

Angolból fordította Bodó Márta

Forrás: Catholic News Agency

Megrongálódott a város jelképének számító katedrális

A horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is megsérült, a zágrábi katedrális egyik 108 méteres tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben. A zágrábi Jézus Szíve jezsuita templom tetőzetének egy része is beomlott. Jelentős károk keletkeztek a horvát parlament épületén is. A földrengésben többen megsérültek.

https://www.facebook.com/isusovci/videos/pcb.10156503193620904/206689237287891/?type=3&theater