Erdő Péter: reális esély van Ferenc pápa budapesti látogatására

0
1819
Erdő Péter bíboros és Ferenc pápa a februári találkozón. Fotó: Vatican News

Reális esély van arra, hogy Ferenc pápa elfogadja a meghívást a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy legalább a rendezvénysorozatot lezáró, az egész világ nevében bemutatott szentmisét, a statio orbist a szentatya vezeti majd szeptember 20-án.

Ferenc pápa február 19-én, szerdán reggel magánkihallgatáson fogadta Erdő Péter bíborost a VI. Pál aula kistermében, aki Magyarországra hívta Ferenc pápát. Korábban, február 14-én délelőtt Ferenc pápa négyszemközti audiencián fogadta magánkönyvtárában Áder Jánost, Magyarország köztársasági elnökét is. Áder János azzal a szándékkal érkezett a Vatikánba, hogy meghívja és meggyőzze Ferenc pápát, hogy vegyen részt a szeptember 13–20. között Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

Erdő Péter a Kossuth rádió műsorban megjegyezte: Budapest nincs mesze Rómától, a budapesti látogatás nem jelentene nagyobb terhet a pápának, mint egy dél-itáliai lelkipásztori út.

A bíboros beszélt arról is, hogy a NEK programjaira eddig 26 ezer ember regisztrált egyénileg, a csoportos regisztrációkkal együtt pedig több mint ötvenezren jelezték részvételüket a kongresszusra.

Elmondta: a szeptember 13-i nyitó szentmisén a Puskás Arénában több mint 4500 fiatal lesz elsőáldozó. Az ő fehér ruhájukat megváltozott munkaképességűek készítik, akiket szintén várnak majd a szentmisére.

Fontos esemény lesz, hogy első alkalommal mutatnak be lovári nyelvű szentmisét a NEK csütörtöki programjaként a Hungexpón – mondta, hozzátéve, hogy a lovári ordináriumot (a szentmise állandó részeit tartalmazó szertartáskönyv) a napokban hagyta jóvá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

A bíboros hangsúlyozta: minden nép életében „a kulturális kiteljesedés nagy ünnepe”, amikor a saját nyelvén szólal meg az istentisztelet. A cigány mise zenei része olyan zenészek munkája, akik otthon vannak a roma zenei kultúrában, emellett a legmagasabb, zeneakadémiai végzettséggel rendelkeznek.

Szólt arról is: minden meghívott előadó, tanúságtevő, elmélkedésvezető elfogadta a felkérést. Az előadók közül kiemelte Jose Palma cebui érseket, az előző, Fülöp-szigeteki eucharisztikus kongresszus házigazdáját, akit két éve megpróbált meggyilkolni egy elmebeteg terrorista.

Szintén a NEK előadója lesz Louis Raphael Sako káld katolikus pátriárka Irakból, ő tanúja annak, hogyan pusztult el mostanra majdnem teljesen az iraki keresztény közösség.

Fontos előadó lesz az olasz Chiara Amirante, a Nuovi Orizzonti (Új távlatok) közösség alapítója, aki még a 90-es évek végén kezdte megszólítani és gondozni a római Termini pályaudvar mellett a szegényeket, hajléktalanokat, alkoholistákat és kábítószerfüggőket. E mozgalomnak ma már több száz központja van. Chiara Amirante a tapasztalatairól fog beszélni és arról, hogy nem egyszerűen drogelvonó hálózatot alapított, hanem a személyes megtérés útját mutatta meg sok embernek.

Az előadók között lesz továbbá Nigériából John Olorunfemi Onaiyekan bíboros, aki egészen közelről szenvedte végig a Boko Haram terrorszervezet megalakítását és elterjedését, az erőszakcselekményeket, amelyek 650 ezer embert kényszerítettek menekülésre – tette hozzá Erdő Péter.

A rendezvény vendége lesz Moysés Azevedo, a Shalom közösség alapítója is. A közösség, amelynek ma már Budapesten is van központja, elhagyatott fiatalok felkarolásával kezdte munkáját Brazíliában – ismertette a bíboros.

A 2020. szeptember 13-tól 20-ig tartó kongresszus fő helyszíne a budapesti Hungexpo területe lesz. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek.

A legtöbb embert a nyitó szentmisére a Puskás Arénába, a szeptember 19-i Kossuth téri liturgiára és az azt követő körmenetre, valamint a záró szentmisére, a Hősök terére várják a szervezők.

Forrás: MTI

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az eucharisztikus kongresszus több tervezett eseményéről, programjáról is beszámolt a rádióműsorban, ezekről bővebben a NEK honlapján olvashatnak.