A betegek világnapja Marosvásárhelyen

0
2094
• Fotók: Velicsek László Miklós és Márton Kinga Izabella

A betegek világnapja alkalmából a marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat a belvárosi plébániára hívta ünnepelni a város betegeit és időseit. A rendezvényt a Keresztelő Szent János templomban bemutatott szentmise nyitotta meg, amelyet megelőzően a város papjai lehetőséget biztosítottak a jelenlevőknek a szentgyónás elvégzésére.

A szentmisében Balla Imre segédlelkész kiemelte: ezen a napon Isten gyógyító szeretetét ünnepeljük, amely mindannyiunkra kiárad. A betegek világnapján azért gyűlünk össze a templomban, mert  Jézus Krisztus gyógyító jelenlétében szeretnénk lenni.

Viseld gondját! – ezekkel a szavakkal bízta rá az irgalmas szamaritánus a sebesültet a fogadósra, mondván, visszatértekor majd mindenért megfizet. Ezekkel a szavakkal Krisztus ma is mindannyiunkra ránk bíz valakit. Figyeljünk a mai napon arra: észre vesszük-e azokat a testi vagy lelki betegeket, akiket Krisztus ránk bízott? Nyitott szívvel járjunk, vegyük észre a minket körülvevő szükséget, és irgalmas lelkülettel gondoskodjunk a betegekről. Merjünk a gyógyító Isten munkatársai lenni!

A szentmise keretében a betegek szentségében részesültek azok az idősek és betegek, akik lelkileg felkészültek erre. Ebben a szentségben személyesen találkoznak a betegek Krisztussal, a gyógyítóval. Ez a szentség megerősíti őket abban, hogy szenvedéseiket Krisztus szenvedésébe kapcsolják be, annak tudatában, hogy vele együtt szenvednek. A betegek szentsége vigasztalást, békét és erőt ad ahhoz, hogy a megpróbáltatást keresztény módon viseljék el.

A szentmise után a plébánia nagytermében folytatódott a program. Balla Imre segédlelkész bevezető gondolatai után Ferenc pápának a betegek világnapjára szóló üzenetét hallhatták a jelenlevők. Ezt követően a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei kulturális műsorral kedveskedtek az összegyűlteknek. Bemutatták többek közt A rodostói bujdosók című darabot. A rendezvény közös szeretetvendégséggel zárult, amelynek végén az önkéntesek egy szál virággal ajándékoztak meg minden jelenlevőt.

Molnár Izabella