Nagyváradi házasság hete: csapatjáték szerelemmel

0
2147
Illusztráció/Unsplash

Nagyváradon vacsorával, alapos beszélgetési lehetőséggel egybekötött előadással, közös szentmisével várják a házasságukat megerősíteni, felfrissíteni vagy csak kicsit másabb élményekkel megélni vágyó párokat.

A házasság hete rendezvénysorozat közel két évtizede Angliából indult el, amely minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Erdélyben 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével (www.hazassaghete.huwww.hazassaghete.ro). Ezeken a rendezvényeken nyíltan beszélnek a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről, a szervezők igyekeznek gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat.

A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A nagyváradi egyházmegye sajtóirodájának információi alapján az idei rendezvénysorozathoz a nagyváradi esperesség két programmal kapcsolódik be. Február 14-én, péntek este 19.00-20.00 óra között a Szent László Római Katolikus iskolában egy vacsorára várják a házasokat, amelynek mottója ,,A szerelem íze – tápláld a kapcsoladat!”. Elegáns gyertyafényes vacsorára hívják a párokat, ahol a menük mellé közös élményeket főzünk ki, sok sok meglepetéssel! Fontos: A vacsora előző regisztrációhoz kötött, jelentkezni a plébániákon vagy a 0770-102-113 -as telefonszámon lehet.

Február 15-én, szombat 18.00 órakor a Szent László Római Katolikus iskola kápolnájában a Házaspárok útja- Szereled? Szereljük! Az élet bölcsőjének, a házasságnak az útja cím alatt tartanak különleges estét. A házasságápolás egyik szép módja lehet, ha a párok részt vesznek ezen az alkalmon és átbeszélik a már közösen megtett útjukat, az átélt örömöket, nehézségeket, áttekintik a rájuk váró feladatokat, és rápillantanak a mai élethelyzetük legfontosabb kihívásaira.

A harmadik program az egész egyházmegyére kiterjed, mégpedig február 16-án a plébániákon: a szentmise közös megünneplése után a plébánosok megáldják a házaspárokat, akik megújíthatják házassági fogadalmukat.

Kovács Katalin