Taizé-találkozó Wrocławban: békéért imádkozva léptek át az új évbe

0
1352
Fotók: Gerhardus.ro

A 42. európai ifjúsági találkozót 2019. december 28. és 2020. január 1. között a lengyelországi Wrocławban tartották. Az alkalmon a temesvári egyházmegyéből hét fiatal vett részt.

A Taizéi közösség A bizalom zarándokútja a Földön címmel 1978 óta minden évben szervez európai találkozót a fiataloknak. Ez a zarándoklat lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy megosszák hitüket kortársaikkal, megismerjék a fogadó országban lévő keresztény közösségek életét, imádkozzanak a Taizéi közösség sajátos énekei segítségével, megtapasztalják az otthonaikat megnyitó családok vendégszeretetét, és részt vegyenek különböző műhelyeken, rendezvényeken.

„Ez az első Taizé európai találkozó, amelyen részt vettem, és a lelkemben őrzöm ezt az élményt. Megszoktuk, hogy a szilvesztert szórakozással és zajosan ünnepeljük. Idén azonban úgy döntöttem, hogy másképpen ünnepelek. A tény, hogy az év végén a világ békéjért imádkoztam, nekem is lelki békét és nyugalmat adott. Ugyanezt a békét és melegséget kínálta nekem a wrocławi befogadó család is, amelynél a találkozó alatt laktunk, és akik végig azon igyekeztek, hogy otthon érezzük magunkat náluk. A Taizé lelkiség minden közös imáján együtt énekeltem sok más fiatallal a világ minden tájáról, és ez nagyszerű élményt nyújtott. Éreztem azt az egységet, amely összekötött bennünket. Végre béke volt az összes nép között. Egy pillanatra sem bántam meg, hogy részt vettem, és szeretném elmondani mindenkinek: válassza bátran ezt az élményt, mert érdemes átélni” – biztat az egyik résztvevő a temesvári egyházmegye sajtóirodájának megkeresésére.

Astrid Schriffert