Ferenc pápa üzenetet küldött a Taizéi Közösség lengyelországi találkozójára

0
1287

Wrocław-ban tartják a Taizéi Közösség 42. európai találkozóját. Az ökumenikus rendezvény szombaton kezdődött, témája: „Mindig úton, de nem gyökértelenül”. Ferenc pápa és más keresztény vezetők is üzenetben köszöntötték a találkozó 15 ezer résztvevőjét.

Ferenc pápa üzenete elején utal rá, hogy idén Szent II. János Pál pápa hazájában rendezik meg a Taizéi Közösség hagyományos évvégi európai találkozóját. A pápa biztosítja a fiatalokat, hogy elkíséri őket imáival és arra buzdít, hogy a lengyel keresztényekkel együtt mélyítsék el az idei találkozó témáját.

„Lengyelország gyökereit a hitbe vetette és ezek a gyökerek tették lehetővé, hogy ez a nép ellenálljon a nagy próbatételek idején, amikor a remény veszni látszott” – írja üzenetében Ferenc pápa. „Meglátjátok, hogy sokat lehet tanulni azoktól, akik hűségesek maradtak Krisztushoz, amikor fennállt a kísértés, hogy a könnyebbik utat válasszák. Ezek a keresztények mertek hinni egy másfajta jövőben. Kívánom, hogy közösen fel tudjátok fedezni: mennyire hív és készít fel benneteket a hitbe vetett gyökér arra, hogy elinduljatok mások felé és válaszolni tudjatok a társadalom új kihívásaira és elsősorban azokra a veszélyekre, amelyek közös otthonunkra leselkednek. „A gyökerek nem jelentenek horgonyt, ami más korokhoz köt bennünket és megakadályozza, hogy testet öltsünk a mai világban […] Éppen ellenkezőleg, olyan horgonyt képviselnek, amely lehetővé teszi a fejlődést és az új kihívásokra való válaszadást” (Christus vivit, 200.).

„Sok más személlyel együtt keresve majd felfedezitek, hogy mennyi öröm van az elindulásban, időnként anélkül, hogy tudnánk előre a végállomást, mint Ábrahám. Legyetek mindig készek az új elindulásra, a tanúságtételre az Evangéliumról és arra, hogy teljesen jelen legyetek azok számára, akik körbe vesznek benneteket, elsősorban a szegények és a kevésbé szerencsés emberek számára” – kéri a pápa a fiataloktól. „Ne várjatok holnapig arra, hogy együttműködjetek a világ átalakításában energiátok, bátorságotok és kreativitásotok által […] Ti vagytok Isten órája, aki azt szeretné, hogy termékenyek legyetek” (Christus vivit, 178.).

Ferenc pápa üzenete végén áldását adja a fiatalokra, a Taizéi Közösség tagjaira, a családokra és a plébániákra, amelyek befogadják a résztvevőket. Annak a kívánságának ad hangot, hogy Mária hite, aki sietve indult útjára, támogassa Fia iránti bizalmukat.

Wrocław • Fotó: Pixabay

Bertalan ökumenikus pátriárka is üzenetet küldött a Taizéi találkozóra

A Taizéi Közösséget Roger testvér alapította 1940-ben Franciaországban. Jelenleg Alois testvér vezeti az ökumenikus közösséget, amelynek célja a párbeszéd és a szeretetközösség a keresztény egyházak között. Bertalan, konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is üzenetben köszöntötte a lengyelországi találkozó résztvevőit. Emlékeztette őket, hogy egy olyan világban, amelyben a közösségi hálók mások „profiljainak” megismerésére buzdítanak, a Taizéi fiatalok a személy megismerését választották. Megmutatják magukat másoknak egy olyan zarándoklaton, amely egy kicsit több igazság felfedésére ösztönzi őket. Az apostolokhoz hasonlóan ezek a fiatalok az életstílus-választásukkal Krisztus közvetítői a világban.

A moszkvai pátriárkátus üzenete a fiatalokhoz

„Krisztus tanúságtétele különleges fontosságot nyer a karácsonyi időszakban, amelynek jelentőségére a világ egyre kevesebb figyelmet szentel. Krisztus neve egyre inkább rejtve marad a fák, a dekorációk, a karácsonyi vásárok és a vásárlás mögött. A hit védelme a szekularizált társadalomban ma kihívássá vált minden keresztény fiatal számára” – írja Kirill pátriárka nevében Hilarion püspök, a Moszkvai pátriárkátus külügyi osztályának vezetője.

Forrás: Vatikáni Rádió