Lezárult a temesvári egyházmegye ifjúsági csoportvezető-képzése

0
1228
Fotók: Gerhardus.ro

Megkereszteltek és küldetésre rendeltek – e mottó szellemében zárult le november 22-24 között a tavaly elkezdett csoportvezető képző a temesvári egyházmegyében. Pál József Csaba megyés püspök tizenkét fiatalnak nyújtotta át a csoportvezetői diplomát.

A csoportvezető tanfolyam fontos része a temesvári egyházmegyei ifjúsági munkának, a felelősök fontosnak tartják azt, hogy a fiatalok képesek legyenek más fiataloknak ifjúsági programokat szervezni a plébánián, a táborokban, illetve nagyobb egyházmegyei találkozókon munkatársakként együttműködni. A csoportvezető kurzus 3 modulból állt, ami három hétvégét jelentett a fiataloknak – tájékoztat a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

Az első, Identitás címet viselő modul az ön- és értékismeret mélyésgeinek lehetőségét nyújtotta a képzésben résztvevőknek. A második, a Power Team során a fiatalok megismerték a csoportvezető 5 csillagát: megismerkedés, kommunikáció, együttműködés, szeretetszolgálat és légkör. A képzés lényege ez volt: A csillag közepe Jézus, vele vagyunk igazán erős, működő csapat. A harmadik modul A mi közös missziónk nevet kapta: ennek során
a résztvevők önálló feladatokat kaptak, például szentségimádás előkészítését, egyetemes könyörgés megírását, ahol együtt vállalják a felelősséget az ima vezetésében. Ugyanakkor minden modulban van elméleti rész, katekézis, gyakorlati rész, játéktanulás, szentmise, reggeli és esti imák, valamint különböző csapatmunkák

Így élték meg a fiatalok a képzést:

„Ezen a hétvégén úgy éreztem magam, mint egy nagy családban, ahol örömet, felejthetetlen pillanatokat, csapatjátékokat élhettem át szeretteimmel. Az első napon, bár egy kicsit félénk voltam, egyre jobban megnyíltunk egymás felé és jól dolgoztunk együtt. Számomra jó csoportvezetőnek lenni annyit jelent, hogy magunkat teljes mértékben a másiknak szenteljük, hogy segítsünk nekik. A csoportvezetői feladat az egyik legszebb dolog. A fiatalok feladata, hogy bízzanak ezekben a tanfolyamokban, mert olyan élettapasztalatokra tehetnek szert, amelyeket szeretni fognak és sokáig emlékezni fognak rájuk. Nagy öröm volt számunkra, hogy József püspök úr is jelen volt a programunk egyik részén.”

„Ezen a hétvégén jobban elmélyedtünk az ima, a szentmise és a szentségimádás fogalmában. Szombat este meglátogatott minket Pál József Csaba Püspök atya, aki átadta az utolsó tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket. Az együtt töltött idő alatt elmélkedtünk arról, hogy mit jelent csoportvezetőnek lenni. Függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk szomorúak, soha nem szabad megfeledkezünk a környezetünkben élőkről, mert mindannyian egy család és Isten gyermekei vagyunk.
Szeretnénk szívből megköszönni a fiatalokért felelős személyeknek, akik a három tanfolyamon keresztül vezettek bennünket, hogy „ötcsillagos csoportvezetőkké” válhattunk. Örvendünk a 12 lelkes és buzgó fiatalnak, akikkel együtt építjük a jövőt a temesvári egyházmegyében. Kívánjuk a fiataloknak, hogy szívükben továbbra is Jézus tüze lángoljon és azt hogy ezt a lángot és lelkesedést sok fiatallal megosszák”.