2019. november 26., kedd

0
812

EVANGÉLIUM

Abban az időben amikor némelyek megjegyezték, hogy milyen szép kövekkel és díszes fogadalmi ajándékokkal van díszítve a (jeruzsálemi) templom, Jézus ezt mondta: „Jönnek majd napok, amikor abból, amit most itt láttok, kő kövön nem marad, mindent lerombolnak.”
Erre megkérdezték tőle: „Mester, mikor történik mindez? És milyen jelek előzik meg?”
Ő így válaszolt: „Vigyázzatok, nehogy félrevezessenek titeket! Sokan jönnek az én nevemben s mondják: »Én vagyok!« És: »Elérkezett az idő!« Ne kövessétek őket! Amikor háborúkról és lázadásokról hallotok, ne rémüldözzetek. Mindennek előbb meg kell történnie, de ezzel még nincs itt a vég!” Aztán így folytatta: „Nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad. Nagy földrengés lesz itt is, ott is, éhínség és dögvész. Félelmetes tünemények és rendkívüli jelek tűnnek fel az égen.”
(Lk 21,5-11)

Napjainkban is tapasztalhatjuk a „lerombolódást”: háborúk, természeti katasztrófák, valamint nemzetek egymás ellen és egymás helyére kavarognak. Mindez a szemünk előtt zajlik a technikának köszönhetően. De Jézus szavai sokkal erősebbek és hatásosabbak, mint a félelem: „Vigyázzatok, nehogy félrevezessenek titeket.” A kudarcaink, a megpróbáltatásaink végzetesnek tűnnek, de Jézus megfogja a kezünket és azt mondja, mint a mai evangéliumban: „Ezzel még nincs itt a vég!” Ha mi is megfogjuk az Ő kezét, minden nehézségünk és próbatételünk egy új élet kezdete lesz. 

Barta Barnabás plébános

MEGOSZTÁS