Lilába öltözve: a koraszülöttek és a remény színe

0
1632
Fotók: Caritas-ab.ro

A koraszülöttek világnapján lilába borulnak a világ híresebb középületei, a figyelmet a legkisebb, legtörékenyebb életekre irányítva. Ebben az évben Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtár öltözött be lilába, kifejezve szolidaritását az apró csöppségek felé.

Az anyaméh jelenti a biztonságot nyújtó otthont, mintegy átmeneti lakhelyet biztosítva pici lakójának. Alapesetben kilenc hónapig tart a pocakban töltött idő, de előfordul, hogy ez a pici lakó hamarabb kilép a nagyvilágba. Ez bárkivel előfordulhat a legnagyobb óvatosság ellenére is, bármelyik nővel, aki vállalja ezt a nagyon szép, de kihívásokkal teli feladatot, az anyaságot. A koraszülöttek szimbóluma a lila szín, ami jelképezi a reményt, hitet, bátorítást, együttérzést.

Már hatodik éve, hogy hagyományosan egy heten át tartó rendezvényt szervez a Gyulafehérvári Caritas Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen. Most is céljuk volt a közösség érzékenyítése, a koraszülöttség jelenségéhez való hozzáállás megváltoztatása, a tévhitek eloszlatása, a koraszülött kisgyerekes családok felkarolása, megünneplése – számol be a Caritas honlapján. Mindegyik helyszínen a Pici baba, nagy lépés… fényképkiállítást, 40 korababa fotóit tekinthették meg az érdeklődők.

A Cseperedő program foglalkozásaira becsempészték a lila színt mind öltözékben, mind dekorációban, ezzel is tiszteletet mutatva a koraszülött gyerekek és az őket nevelő családok felé.

Fontosnak tartották a tisztelgést, a jelképes köszönetmondást az első „őrangyalok” – orvosok, ápolók – felé, ezért választották az érzékenyítő bannerek helyének a székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi Városi Kórházat, illetve a gyergyószentmiklósi Borosnyai klinika kapuját.

Egy ilyen csöppség életben tartása nagy és áldozatos munka az orvosok, egészségügyi szakemberek részéről. Azt is lényegesnek tartjuk, hogy csak összefogva – szülő, egészségügyi és fejlesztő/egyéb szükséges szakember és mindenki a saját részét végezve – tudják több lehetőséghez segíteni a hamarabb érkezett kisbabákat.

Gyergyószentmiklóson a mozgásfejlődés és beszédfejlődés koraszülött és időre született kisgyermekeknél témakörökben beszélgetésekre hívták az érdeklődőket, érintve a forgás, kúszás, mászás, járás fejlődését, lábdeformitások, megkésett beszédfejlődés, beszédindítás, beszédjavítás kérdéskörét, mit tehetnek a szülők, mikor forduljanak szakemberhez.

A szülőszoba és újszülött osztály meglátogatása a várandós kismamáknak és a babát tervezőknek igyekezett ismereteket szolgáltatni arról, hogy mi is történik a kisbaba első pár órájában, és eligazítani az érdeklődőket arról, hogy milyen eljárások, protokollok vannak. Dr. Fehér Dálya Emőke többször kihangsúlyozta, hogy a szülő bátran kérjen információt, ha összezavarodik és nem érti, mi történik vele és a kisbabájával. Megtörténhet, hogy a személyzet épp azzal van elfoglalva, hogy a megfelelő ellátást biztosítsa, és csak később jut arra idő, hogy elmagyarázzák a történteket.

A program inkubátorsimogató részénél számunkra is meglepetést hozott a 9 éves Alexandra, aki 26 hétre született és kíváncsian jött el édesanyjával megnézni, hol töltötte élete első időszakát.

Székelyudvarhelyen hagyományszerűen családi napot szerveztek, a központot csicsergő gyerekhangok, vidám beszélgetések töltötték be. A kisebb gyerekeket mászópálya, ügyességi játékok és kézműveskedés várta, míg a szülőknek lehetőségük volt egy kávé, tea mellett elbeszélgetni sorstársaikkal. Lehetőségük volt családi fotózkodásra és megnézhettek egy elragadó rövid animációs videót is.

Az est egyik fénypontjának számított az a meglepetés, amit Vetési Nándor, udvarhelyi regionális koordinátor közel fél órás interaktív műsorával nyújtott. Gitárral a kézben, zenepedagógusi mosolyával a gyerekek elé állt, és többek közt Kányádi Sándor megzenésített verseivel, Gryllus Vilmos-dalokkal színezte ki az apróságok, valamint a szülők ünnepét.

A szülők többszörösen hálájukat és köszönetüket fejezték ki a szervező csapatnak, amiért minden évben megszervezik ezt a napot, figyelemmel kísérik a kisgyerekük életét és amiért támogatást és bátorítást kaptak és kapnak a központ munkatársaitól.

Udvarhelyen a Korán érkeztem… fotókiállítással érzékenyítették a közösséget, amelyeken a gyerekek koraszülött-kori fényképüket tartják a kezükben. A gyerekek nagyon lelkesen készültek a fotózásokra, valamint a kiállítás megnyitóján is büszkélkedtek szüleiknek a róluk készült képekkel. A kiállítás november végéig megtekinthető minden érdeklődő számára a Városháza melletti Harmónia Cukrászdában.

A koraszülöttek napja mindenkinek szól – ez volt az üzenete Gyergyószentmiklóson a Szent István templomban tartott vasárnapi szentmisének is. Hálát adhatunk gyermekeinkért, azért, hogy ott lehet közöttünk az a csöppként született lény, és hogy általa oly sok mindent megtanulhatunk az Isteni jóságról és gondviselésről.

A Korai Nevelő és Fogyatékkal Élőket Támogató Program munkatársainak a beszámolója alapján: Pápay Kinga, Kassay Noémi, Opra Orsolya, Szász-Péter Zsófia, Mezei Borbála