Kolozsvártól Sepsiszentgyörgyig a szegényekért, öregekért

0
1948

November 17-én az Úrangyala imádságot követően Ferenc pápa is részt vett azon az ebéden, amelyet a vatikáni VI. Pál aulában tartottak: mintegy ezerötszáz rászoruló számára terítettek asztalt. A Máltai Lovagrend is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és immár harmadik éve országos szinten és teljes bedobással szerveznek tevékenységeket, imádkoznak a szegényekért.

A szegények világnapját Ferenc pápa 2016-ben vezette be. Az idei mottót a 113. zsoltár ihlette: „De ő nem feledkezik meg soha a szegényről, s aki bajban is remél, nem csalódik soha.”

A Máltai Lovagrend is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és immár harmadik éve országos szinten és teljes bedobással szerveznek tevékenységeket, imádkoznak a szegényekért – tudtuk meg Tischler Ferenctől, a romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkárától. Az idén 17 pontban közel 100 tevékenységet szerveztek, és többek közt Nagyszebenben, Szatmárnémetiben, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron a munkatársak és önkéntesek a szentmisén imádkoztak a szegényekért, és találkoztak a szegényekkel és rászorulókkal. Emellett különféle tevékenységeket szerveztek, amelyek során nincs olyan kedvezményezett réteg, akikhez ne értek volna el e napon: figyeltek az otthon egyedül élőkre, a hajléktalanokra, az öregekre, gyerekekre, kórházi betegekre.

A meghirdetett kampányhoz több közéleti személyiség is csatlakozott, videóüzenetben buzdított a támogatásra. Dancs Annamari videóüzenetét több magyar internetes fórumon lehetett látni, hasonlóképpen a Bagossy Brothers is üzent, a román médiában Andreea Berecleanu tévés újságíró és Dorel Visan színész csatlakozott a kampányhoz. Szebenben a szentmise után Klaus Iohannis elnök odament a máltai önkéntesekhez, gratulált munkájukhoz és megköszönte a tevékenységüket.

Tischler Ferenc elmondta: idén először mozdultak meg olyanok, akik érzékenyek a szegénység kérdésére, bár nem kifejezetten máltai önkéntesek: többek között Szatmáron egy szállítási vállalat vállalta fel az összegyűjtött adományok szállítását – ez jól mutatja az akció közösségépítő erejét is, hiszen sokan akarnak segíteni, csak meg kell őket szólítani, és örömmel csatlakoznak.

Pünkösti Zsolt, a kolozsvári fiókszervezet vezetője elmondta: Kolozsváron már a szegények világnapját megelőzően csütörtökön, november 14-én tartottak egy akciót: ekkor meleg ételt osztottak hajléktanoknak a hajléktalan misszió (a református teológusok kezdeményezése) és a református kollégium szakácsszakos 10. osztályának közreműködésével: 4–5 diák személyesen osztotta ki, amit az osztály főzött, a posta háta mögötti parkban a rászorulóknak a meleg ételt, a diákokkal a Máltai Szeretszolgálat munkatársai később el fognak beszélgetni az önkéntességről és a tapasztalataikról.

A kolozsvári kirendeltség céljai közt szerepel ismertetni a szolgálatot, adományt szerezni, és fejleszteni az önkéntes bázist. Ezért szeretnének minél több iskolába, egyetemre eljutni, a diákokkal kapcsolatba kerülni, és lehetőséget adni nekik arra, hogy tapasztalják, lássák, mi a szegénység, a nyomor, illetve azt, hogy a munkájuk hasznos és fontos.

November 17-én, vasárnap reggeltől késő délutánig ott voltak a máltai önkéntesek a Piarista templomban a szentmiséken, és a templom melletti helyiségben gyűjtötték a felajánlott adományokat, ezeket a székhelyen kiválogatták és rendszerezték, az élelmiszerekből csomagokat készítettek, amit Kolozsra vittek ki, a fiókszervezet lelki vezetőjének, Keresztes Olivérnek a plébániája területén élő idős személyeket, kis nyugdíjasokat keresték fel, 10 időst látogattak meg. A kolozsvári önkéntesek a Piarista templomban a fél 10-es misén vettek részt a munkájuk kedvezményezettjeivel együtt, a szentmisén kifejezetten szó volt a szegények világnapjáról, elhangzott Ferenc pápa e napra küldött üzenetének részlete is. Este pedig, a gyűjtés zárultával autóba tették az összegyűlt meleg ruhát, lábbelit, takarót, és a városban járva kutatták fel a rászorulókat, a hajléktalanokat, az állomáson többeknek jutott az adományokból.

Sepsiszentgyörgyön és Szatmáron 24 órás maratont tartottak az önkéntesek szervezésében: ez éjféltől éjfélig tartott és nagyon sok élménnyel gazdagította a résztvevőket, ugyanakkor sok új szegényt fedeztek fel, köztük sok rászoruló családot. „Örömteli és szívszorító, megerősített abban, hogy tovább dolgozzunk. A jövőben is meg fogunk mozdulni országos szinten. Minden évben nő a tevékenység, az akció zárultával mindig rájövünk, még mit kellett volna, és azt beépítjük a következő tevékenységünkbe. Nagyon nagy lendületet tapasztaltam, és nagyon büszke vagyok a munkatársaimra, a nap minden órjában éreztem a lendületüket” – mondta el Tischler Ferenc főtitkár.