20 éves kórusévfordulót ünnepeltek Farkaslakán

0
3101
A farkaslaki kórus. Fotók: Dávid István.

A farkaslaki Zeng a magasság nevű egyházi kórus fennállásának 20. évfordulója alkalmából szentmisével és kórushangversennyel ünnepeltek november 16-án, szombaton Tamási Áron szülőfalujában.

A Bakos kántorok kórusainak találkozóján részt vett a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia Gaudete kórusa (karnagy: Bakos Mihály Károly), a gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom kórusa (karnagy: Bakos Károly), a marosvásárhelyi Cantuale Énekegyüttes (karnagy: Bakos László), a gyergyóditrói Jézus Szent Szíve-templom kórusa (karnagy: Bakos Ferenc).  

„Aki áhítattal énekel, az kétszeresen imádkozik” – Szent Ágoston bölcs gondolatát idézte Laczkó Vilmos farkaslaki plébános a kórushangverseny előtti szentmise prédikációjában. Most, modern világunkban is érezzük, milyen fontos életünkben a zene, a dal, a hangok harmóniája. Milyen megfogalmazhatatlanul szépen tudjuk a zene nyelvén is Istenünket dicsőíteni, hálánkat Felé kifejezni. Ugyanakkor az is fontos, hogy a közös énekléseknek, élményeknek, örömöknek jó közösségformáló ereje is van.  A szentmise után 3-4 kórusművel mutatkoztak be a kórusok. A jelenlévők többek között hallhattak Werner Alajos, Halmos László, Bárdos Lajos, Petres Csaba, Wolfgang Amadeus Mozart, Charles Gounod és Varga László szerzőktől kórusműveket és gregorián zsoltárdallamokat is. A kórusok munkájának elismerő tükre az alkalomra készített emléklap, melyet minden karvezető személyesen vehetett át. A kórushangverseny végén a helyiek köszönetet mondtak Bakos Árpád farkaslaki kántornak az elmúlt 20 év szolgálatáért, munkájáért, tevékenységéért. A Hargita megyei Vámszer Géza Művészeti Népiskola társszervezője volt az évfordulós ünnepségnek, ami a Tamási Áron Művelődési Otthonban szeretetvendégséggel folytatódott, ahol ugyanakkor a Pest Megyei Értéktár Vándorkiállítását is megcsodálhatták a jelenlévők. 

Jakab Katalin, kórustag