Örömszombatot szerveztek gyerekeknek Kolozsváron

0
1589

Idén harmadjára szervezte meg a kolozsvári Szent Mihály-plébánia az Örömszombat lelkinapot 0-8. osztályos gyerekek számára. Ebben az évben is a Manréza Lelkigyakorlatos Központ szolgált helyszínéül ennek a különleges programnak.

Az idei Örömszombat tevékenységei a misszió téma köré fonódtak, mivel Ferenc pápa ez év októberét rendkívüli missziós hónapnak nyilvánította, valamint a missziók világnapját október 20-ra tűzte ki.

A napot délelőtt 10 órakor imával kezdtük, amelyben mindenki saját szavaival fogalmazhatta meg kéréseit. A közös imádkozás után különböző játékok segítettek abban, hogy oldódjon a hangulat és jobban megismerhessük egymást. A tízórai elfogyasztása után a szabadban játszhattak, szaladgálhattak a gyerekek.

Ezt követően a Kett-módszeres elemekkel tarkított foglalkozás keretében felismerhette ki-ki a saját talentumait, képességeit, amelyeket kamatoztathat a jó Isten segítsége által. Szép alkotások születtek. Mindenkinek a saját csomagocskájából kellett kihoznia a lehető legszebbet, mint ahogy az életben is az ajándékba kapott adottságainkat, képességeinket kell felhasználnunk küldetésünk, feladatunk teljesítéséhez, és azokat mások szolgálatába állítanunk.

Az alkotások megcsodálása után szívünkbe zártuk azokat, és összeszedtük a kellékeket, mert elérkezett az ebéd ideje. A finom pizzák elfogyasztása után ismét kis pihenőre, szabad tevékenységre volt lehetőség az udvaron, míg a hitoktatók előkészítették az akadálypályákat a következő izgalmas játékhoz. Hangszer jelezte a gyülekezőt. A gyerekek kis csoportokban mentek végig az akadályokon. Az udvar felhőtlen nevetésektől visszhangzott.

Az akadályversenyt egy tematikus kézműves foglalkozás követte. Kis csoportokban kellett megalkotniuk a saját missziós logójukat, amelyhez gesztenyéket és szép színes faleveleket is felhasználhattak. A jelvény készítése mellett meg kellett tervezniük azt is a plakátokon, hogy hol, mikor és hogyan szeretnének misszionálni az egyházon belül. Mindenik alkotás sokatmondó, cselekvésre buzdító volt. Többen emelték ki a rászorulókon való segítést, meleg ételosztást télen, de akadt olyan csapat is, amelynek tagjai szívesen látogatnák meg a beteg gyerekeket, idősöket, és ajándékokkal szereznének örömet nekik. Találóak ide Kalkuttai Szent Teréz anya szavai: „Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.”

A lelkinapot szombaton délután 4 órakor szentmisével zártuk, amelyben az evangélium és a prédikáció is a talentumokról, illetve a misszióról szólt. Jó volt látni a sok örömteli, csillogó szempárt a nap folyamán. A gyerekek ugyanakkor nemcsak vidáman, feltöltődve tértek haza, hanem egyben küldetéssel is.

Szekeres Renáta