Felavatták a Bolyai János egyetemi szakkollégiumot

0
1825
Fotók: Gerhardus.ro

Szerda délután felavatták a Bolyai János egyetemi szakkollégiumot Pál József Csaba temesvári megyés püspök, Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelenlétében. A kollégium épületét a temesvári egyházmegye biztosította harminc év ingyenes használati lehetőséggel.

Az ünnepségen részt vett Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető helyettese, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Farkas Imre temesvári alpolgármester, Marossy Zoltán Temes megyei RMDSZ elnök, Halász Ferenc Temes megyei főtanfelügyelő-helyettes, Molnár Zsolt romániai ombudsman-helyettes, prof. dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Tamás Péter temesvári magyar tiszteletbeli konzul, valamint több egyházi intézmény és civil szervezet vezetője is.

Az ünnepség bevezetőjében elhangzott, a Temesváron tanuló magyar egyetemisták számára a szakkollégiumnak a lakhatási gondok megoldása mellett nagyon fontos közösségépítő szerepe van, továbbá lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok ne szakadjanak ki a magyar közegből. A felszólalók többször is kiemelték, hogy a Bolyai János Szakkollégium létrejötte sokak áldozatvállalásának és munkájának eredménye. A magyar kormány 150 millió forinttal járult hozzá az intézmény felújításához, a berendezéshez és a működés elindításához, a Temesvári Püspökség pedig 30 év ingyenes használatra adta át az ingatlant. Molnár Zsolt volt parlamenti képviselő kezdeményezte a szakkollégium létrejöttét, ugyanakkor sokat is tett a projekt megvalósításáért – számol be az eseményről a temesvári egyházmegye honlapján.

Szükséges identitásmegerősítés

Farkas Imre temesvári alpolgármester beszédében hangsúlyozta: a szellemi táplálékról gondoskodó Bolyai János Szakkollégium célja, hogy városunkban olyan környezetet biztosítson a magyar egyetemisták számára, ahova jó tartozni, és ahol magyar nyelvű szakmai programok zajlanak. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: egy iskola, egy kollégium felépítése, átadása mindig a jövőről szól.

„Nem egy hagyományos kollégium átadásán vagyunk, hanem egy szórványkollégium átadásán. Szórványkollégium: lefordíthatjuk ezt a szót a különböző világnyelvekre, de nem biztos, hogy érti is a világ. Mert a nemzetpolitika kifejezés ismeretlen nyugaton, hiszen ott a politika ab ovo nemzeti. De nálunk kissé más a helyzet. A történelem viharai miatt a magyar nemzet tagjainak egyharmada más országok fennhatósága alá került, de ettől még a magyar nemzet része maradt” – fogalmazott Semjén. Hozzátette: az intézmény lehetőséget nyújt az identitás megerősítéséhez, amelyre a szórványmagyarságnak van a legnagyobb szüksége.

„Hogyha három szóban kellene összefoglalnom a mai eseményt, azt mondanám, hogy közösségi oktatás, gyarapodás, összefogás” – indította beszédét Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke, aki úgy fogalmazott: az oktatás az erdélyi, bánsági, partiumi magyarság számára nem csupán stratégiai kérdés, hanem egyenesen létkérdés. Hozzátette: tovább kell fejleszteni a magyar nyelvű oktatást, sőt, általában az oktatást Romániában azért, hogy versenyképes legyen a tudás. Hogy magyarul tanulni ne csak a közösséghez való tartozás kifejezése, ne csak az identitás megerősítésének az eszköze, hanem a magasabb minőségű tudás elsajátításának az intézményes kerete is legyen.

A keresztény és magyar értékek apostolai

Pál József Csaba megyés püspök a magyar kormányhoz és a Bánsági Közösségért Egyesülethez intézett köszönő szavai mellett a kollégiumban otthonra találó diákokhoz is szólt.

„A harminc bentlakó diák két és fél apostoli csapatot alkot. Fontos, hogy Jézus ott legyen köztetek. Egymást segíthetitek valódi értékek szerint élni, majd innen kikerülve az igazi keresztény és magyar értékek apostolai lehettek. Amit a lelketekre szeretnék kötni, az az összetartás” – fogalmazott a főpásztor, aki szóbeli meghívót nyújtott át a temesvár-belvárosi Szent Katalin templomba október 15-re, az egyetemi év megnyitó szentmiséjére.

Az átadási ünnepségen felszólalt Nagy György Tamás, a Temesvári Műszaki egyetem professzora is, aki elmondta: a bentlakók fele-fele arányban székelyföldiek, illetve szórványból érkezettek, az itt zajló képzés pedig multidiszciplináris lesz. Molnár András, a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke röviden bemutatta a kollégiumot. Az intézmény 30 diáknak biztosít szálláshelyet két-, három- illetve négyágyas szobában, amelyek mindegyike saját fürdővel rendelkezik. A földszinten és emeleten is található teakonyha, teljes felszereléssel. A konferenciaterem 70 fő befogadására alkalmas. Az ingatlan pincehelyiségében mosó- és szárítógéppel ellátott mosoda és közösségi tér kapott helyet.

A bentlakó egyetemisták nevében Makkai Mercédesz és Juhász-Boylan Pál szólalt fel. A Bartók Béla Elméleti Líceum növendékeinek citeramuzsika előadását követően Pál József Csaba megyés püspök megáldotta a szakkollégiumot.