Családok Angyala díjban részesült Böjte Csaba

0
1929
Böjte Csaba ferences szerzetes. Fotó: Magyar Kurír

Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke másokkal együtt Családok Angyala (Angelus Familiarum) díjat kapott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól. A megalakulásának tizedik évfordulóját szerdán Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban ünneplő civil szervezet rendezvényén azok vehették át az Angelus Familiarum díjat, akik „tevékenységükkel, életpéldájukkal a gyermekvállalás, a családalapítás fontosságát és boldogságát” képviselték a nyilvánosság előtt.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke arról beszélt, hogy a szervezet célja a gyermekvállalással kapcsolatos nemzeti minimum megteremtése. Ehhez az kell, hogy eloszlassák az emberek ezzel kapcsolatos félelmeit és ezáltal megszülethessenek a kívánt gyermekek. Szeretnék, hogy a következő években több ezer önállóan működő, helyi szervezete legyen a mozgalomnak – tette hozzá.

Az ünnepség. Fotók: haromkiralyfi.hu

Családok Angyala díjban részesültek Böjte Csaba ferences szerzetes mellett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt vezetője, Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, Csehi Marianna, a Hungaropharma kommunikációs- és marketingvezetője, Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Lovasi András előadóművész, Oberfrank Pál színész-rendező, Odor Andrea országos vezető védőnő, Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember, Révész Bálint, a K&H Bank HR-főosztályvezetője, Szabó Zoltán, a British Telecommunications ügyvezető igazgatója, Szűcs Édua grafikus és Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Novák Katalin a díjat megköszönve azt mondta, a magyar kormány célja, hogy minden fiatalnak akkor és annyi gyermeke legyen, amikor és amennyit szeretne. Ehhez fontos, hogy a kormányzat ezzel a mozgalommal és más hasonló szervezetekkel együttműködjön – tette hozzá az államtitkár, aki a szülőket hősöknek, angyaloknak nevezte, akik sokat tesznek azért, hogy a magyar nemzet gyarapodó és fiatalodó legyen.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy „az angyalság, az apaság és az anyaság összetartozik”, mivel a szülők az angyalokhoz hasonlóan nem magukra, hanem küldetésükre, a gyermekeikről való gondoskodásra fókuszálnak. Az „önfeledés” a keresztény hitnek is lényege – mondta, hozzáfűzve, hogy aki erre képes, az rá tud csodálkozni társára, gyermekére és a világra.

A mozgalom vezetői a tízévente odaítélendő díjakon túl okleveleket adtak át a szervezet számos egykori és jelenlegi munkatársának, támogatóinak, jótevőinek.

Az ünnepségen mutatták be Borsody István dokumentumfilmjét, amelyben a mozgalom mellé álló meghatározó személyiségek mondják el gondolataikat családalapításról, gyermeknevelésről, az alapítvány munkájáról. Az MTVA archív felvételeit is felhasználó filmben megszólal Kopp Mária, a mozgalom létrehozója, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézetének egykori igazgatóhelyettese, akinek az a megállapítása, hogy „a magyar családok több gyermeket szeretnének, mint amennyi aztán megszületik”, a mozgalom jelmondata lett.

Forrás: MTI