Nagyváradra látogat a nuncius

0
2216
A nuncius Böcskei László nagyváradi megyés püspök és Virgil Bercea görögkatolikus püspök társaságában. Fotók: a szerző felvételei.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota és a kert munkatelepét látogatta meg Miguel Maury Buendía, a Szentszék romániai nagykövete szombaton, szeptember 7-én. Az egyházi méltóság Virgil Bercea görögkatolikus püspök meghívására érkezett Nagyváradra, hogy együtt ünnepelje vele püspökké szentelésének 25. évfordulóját és hogy tolmácsolja a szentatya üzenetét a jubiláló püspök számára. Szombaton délután pár órát a római katolikus egyházmegyében töltött, ahol Böcskei László megyés püspök fogadta őt, bemutatva neki a palota és a kert felújítási folyamatának jelenlegi állapotát. Néhány perces privát beszélgetést követően, a sajtó kérdéseire válaszolva, a nuncius az egyház jelenlétének a fontosságát emelte ki pasztorális, kulturális és szociális téren, birtokában levő ingatlanjai által.

„Már több alkalommal jártam a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyének ebben a csodálatos püspöki palotájában. Ez egy olyan Habsburg-császárság – Mária Terézia – idején épült palota, amely több viszontagságon ment át a történelem folyamán. Az a tény, hogy az egyháznak vissza lett szolgáltatva, nemcsak egy igazságszolgáltatási aktus, hanem egyben a dolgok hosszú távon való szemlélése is. Nemzetközi támogatásnak köszönhetően most felújítják. Az egyház azonban minden palotát, katedrálist, kolostort mindig a közösség javára épített és tartott fenn, mindenkinek a szolgálatára. Mondhatjuk, azt is, hogy a palota kertje, amit most felújítanak, egyedi Romániának ebben a részében. A palota is megérdemli, hogy eredeti csillogását visszaszerezze. Mindez a jelenlegi nagyváradi püspök, Böcskei László érdeme is, de mindenkit köszönet illet, aki közreműködött azért, hogy ezt az ingatlant ismét a közösség szolgálatába lehessen állítani – nyomatékosította a vendég, majd folytatta: A püspököknek ma nem kell nagy palotákban élniük, a szolgáló egyház képe megváltozott. Ezeknek az egyházi ingatlanoknak mégis fontos szerepük van kulturális szempontból – kiállításokat lehet bennük rendezni, lelkipásztori szempontból – itt összegyűlnek a különböző lelkipásztori munkatársak, papok, katekéták – tehát a közösséget, Isten népét és a polgárokat szolgálják általában. Ezért fontos ápolni, és hasznossággal felruházni ezeket a művészi alkotásokat, amelyeket elődjeinktől örököltünk.”

A látogatás második részében a vendég a közönség számára nemrég megnyitott Gránátalma patikamúzeumot szemlélhette meg. A kiállított patikaeszközök megtekintésén túl a nagykövet itt megismerhette az egyháznak a szerzetesrendek által a 18–19. századokban folytatott szociális jellegű tevékenységét is.

A nuncius vasárnap részt vesz Virgil Bercea görögkatolikus püspök felszentelésének 25. évfordulóján. 1994. szeptember 8-án, kisboldogasszony napján, Szűz Mária születésének ünnepén szentelték fel a püspököt a balázsfalvi Szentháromság-székesegyházban. Ferenc pápa levélben köszöntötte az ünnepelt püspököt, akit ekképpen méltat: „sem a nehézségek, sem a fenyegetések, sem a lángok nem voltak képesek gátat szabni fáradhatatlan püspöki szolgálatának”. További húsz papot is köszöntenek felszentelésük 25. évfordulóján. Az ünnepség keretében a nagyváradi Szent Miklós görögkatolikus székesegyház megkapja a június másodikán Ferenc pápa által boldoggá avatott vértanú püspökök ereklyéit.