Örmény katolikus pap látogat el az erdélyi diaszpórába

0
2183
Fotó: Búcsú a szamosújvári örmény szertartású plébániatemplomban. Illusztráció.

A Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület 2018 májusban szervezett örményországi kirándulásunk során az őshaza számos vallásilag és történelmileg érdekes látnivalója mellett kapcsolatba került és megismerkedett az örményországi örmény katolikus egyház fiatal papjával, Karen Daveyannal. Karen Daveyan a római Pápai Örmény Kollégium egykori diákja, akit a korábban Erdélyben vizitációt végző Nerses der Nersessian püspök szentelt pappá és jelenleg az ghiumri egyházmegye papjaként végzi papi tevékenységét.  Karen Daveyan személyes kapcsolatai révén jó ismerője erdélyi és magyarországi örmények helyzetének. Az itteni örmények életük, örmény-katolikus közösségeik jobb megismerése céljából meghívták ez év szeptemberében Erdélybe és Budapestre. 

A Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület a Terézvárosi és Budaörsi Örmény Önkormányzatok vezetőivel karöltve egy programot állítottak össze Karen Daveyan számára, aminek során személyesen találkozni fog az itteni közösségekkel, és diavetítéssel egybekötött előadásokat tart.

„Meggyőződésünk, hogy ez a kezdeményezés nagymértékben segítené híveink lelki életét és az örmény-katolikus egyházhoz való kapcsolatuk elmélyítését és fenntartani az egyházi örmény katolikus kapcsolatot az anyaországgal” – tudatta Minier Ottó, a Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület elnöke.A zarándokút támogatói: a VI. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat, XIV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat, XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat, Budaörsi Örmény Kisebbségi Önkormányzat, a csíkszépvízi, gyergyószentmiklósi, marosvásárhelyi, erzsébetvárosi, szamosújvári és kolozsvári örmény egyesületek, a Székelyudvarhelyi Hajdu Panzió, a székelyudvarhelyi városi könyvtár, a Hargita megyei Tanács.

Gál Hunor, a gyergyószentmiklósi örmény szertartású plébánia plébánosa Karen Daveyan közelgő látogatásáról portálunknak elmondta, hogy Minier Ottó és a magyar és az erdélyi örmények meghívására érkezik Erdélybe. A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomot még 1772. augusztus 24-én szentelte fel Bajtay Antal erdélyi püspök Szűz Mária születésének (Kisboldogasszony) tiszteletére. Az idei búcsús szentmisén Karen Daveyan is részt vesz, koncelebrál, a búcsús szentmise főcelebránsa Szakács Endre örmény katolikus általános helynök lesz. Az eseményen jelen lesz Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó, illetve meghívást kapott a búcsús szentmisére Datev Hagopian, Románia és Bulgária örmény ortodox érseke is – tudtuk meg Gál Hunor plébánostól.

A plébános elmondta, hogy Gyergyóban ápolják az örmény öntudatot, a hagyományokat, elsősorban a liturgián keresztül is. A kórusban, habár tagjai már nem értik az örmény nyelvet, még mindig örmény énekeket énekelnek a liturgiák keretében. „Ez a legfontosabb, hiszen ezáltal sikerül az öntudatot is erősíteni” – véli a plébános. Az idei búcsút követően a megőrzött gyergyói örmény kincsekből lesz bemutató, illetve a gasztronómia szintjén is próbálják megőrizni, amit magukkal hoztak az örmények, olyasmit, ami fennmarad az utókor számára is. Ezt szolgálja a művészeti fesztivál is, amelyet a búcsú alkalmával szerveznek.

Karen Daveyan örmény katolikus pap erdélyi körútjának állomásai, programja ITT  érhető el.