Elzarándokoltak Máriácsiklovára

0
1389
Fotók: Oravicabányai plébánia Facebook-oldala

A római katolikus naptár legkiemelkedőbb Mária-ünnepe, augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja a temesvári egyházmegyében élő cseh hívek hagyományos zarándoknapja a Bánsági Hegyvidék kegyhelyére, a máriacsiklovai kegytemplomhoz. Idén is sok hívő érkezett a kegyhelyre.

Az ünnepi szentmisét előző nap, augusztus 14-én délután 6 órakor Pál József Csaba temesvári megyés püspök mutatta be. Hortobágyi Tamás Cirill OSB, pannonhalmi főapát koncelebrálásával. A két egyházi vezetőt, valamint az összes jelenlévő lelkipásztort és az egybegyűlt híveket Dumitru Dániel oravicabányai plébános üdvözölte, aki a kegyhelyről is gondoskodik. A szentbeszédet Pál József Csaba főpásztor tartotta, a pannonhalmi főapát a liturgia végén a kegytemplom előtt felállított szabadtéri oltárnál szólt az egybegyűltekhez.

Nagyboldogasszony napján 7 órakor Přelauček Josef szörénybúzási plébános celebrált szentmisét cseh nyelven. Két órával később, a 9 órakor kezdődő szentmisét román és német nyelven Dumitru Dániel plébános mutatta be. A liturgiát követően került sor a hegy nyugati oldalában, a templommal szemben található keresztút felújított stációinak megáldására. A keresztút képoszlopait az ArtCiclova Association kulturális egyesület restaurálta. A festményeket Călin Beloescu (Temesvár) és Sax Moradi (Nürnberg) készítette.

Erwin Josef Ţigla