Követlek téged…

Tizenhetedik Ferences Ifjúsági Zarándoklat

1
1848
• Fotók: Pantea Tibor ofm

Az idei FeriZa (Ferences Ifjúsági Zarándoklat) 2019. július 28 – augusztus 2. között zajlott, az erdélyi ferencesek szervezésében, amelynek útvonala Kászonújfalutól Csíksomlyóig tartott. A tizenhetedik alkalommal megszervezett zarándoklat a hivatások éve alkalmából a hivatás témáját járta körül, mottója a Követlek téged bárhová is mész! volt.

A hatnapos program alatt lehetőségünk volt megismerni egymást, a zsolozsmázások és a ferences testvérekkel való beszélgetések során a ferences lelkiséget, és nem utolsósorban lehetőségünk volt közelebb kerülni Istenhez. Minden napnak megvolt a maga szerepe. Július 28-án, vasárnap késő délután gyülekeztünk a kászonújfalvi római katolikus plébánia udvarán, majd szentmisével kezdtük el az idei FeriZát. Másnap a csomagok elkészítése és a reggeli dicséret után mindenki nagy lelkesedéssel indult neki az útnak. Voltunk, akiknek ez volt az első FeriZája, mások pedig már a tizedik zarándoklatukon vannak túl, mégis újra és újra eljönnek erre a programra, mivel szükségét érzik annak, hogy Istennel tölthessék ezt a pár napot

A következő három napunk így kezdődött: a reggeli dicséret és a csomagok összepakolása után indultunk neki az útnak, amely során éreztük, hogy egyre közelebb és közelebb vagyunk a célhoz, Csíksomlyóhoz. A zarándoklat során nemcsak gyaloglásban, hegymászásban volt részünk, hanem elmélkedéseket is hallhattunk a ferences testvérektől. Az elmélkedések a hivatásról szóltak, napról napra, szóról szóra elmélkedtük át a mottó egyes szavait. Minden elmélkedésen kérdéseket kaptunk, úgymond feladatokat, amelyekre a napi gyaloglás során próbálta mindenki a saját válaszát megfogalmazni. A természetben megtapasztalt csend által egyre közelebb kerülhettünk Istenhez, és ha nem is teljesen, de választ adhattunk a kérdéseinkre. Minden este szentmisével zártuk a napot, hálát adtunk Istennek, hogy a nap folyamán velünk volt, és a néhol nehéz és fárasztó gyaloglásnál is jelen volt, erőt adott.

Szerda estére érkeztünk meg Csíksomlyóra, kicsit megfázva, esőtől megázva, de mindez mellékes volt amellett, hogy célba érhettünk, hálát adhattunk a jó Istennek és a csíksomlyói Szűz Máriának, hogy utunk során velünk voltak. Két éjszakát töltöttünk a csíksomlyói ferenceseknél, ebben a két napban az ő vendégszeretetüket élvezhettük. Csütörtökön az esőzések ellenére sikerült egy kis időt a csíksomlyói nyeregben töltenünk, közös, önfeledt játszással. Estére lecsendesedve a kegytemplomban, a Szűzanya lábánál készültünk a másnapra, a Porciunkula-búcsú ünnepére, illetve ki-ki a maga módján adott hálát az elmúlt napokért.

A pénteki napunk középpontjába a szentmise állt, amelyben Angyalos Boldogasszonyt ünnepeltük, valamint az elmúlt napokat összegeztük. Ezek után csak a csomagolás és a búcsúzás maradt, de már most várjuk a következő FeriZát.
Köszönet és hála a ferences testvéreknek, hogy évről évre megszervezik ezt a lelki programot nekünk, Isten áldása kísérje őket!

Magyari Apolka

MEGOSZTÁS