Magyarul misézett Bákóban Böjte Csaba

1
4876

Böjte Csaba ferences szerzetes volt a július 28-i bákói magyar nyelvű szentmise főcelebránsa. A szentmise bevezetőjében elmondta: Ferenc pápának tulajdonítja a lehetőséget, hogy magyarul misézhet Bákóban, hogy erre néhány hónapja lehetőség van a jászvásári egyházmegyében.

Homíliájában a békés és szeretetteljes egymás mellett élésről beszélt, amire Ferenc pápa romániai látogatása során is hangsúlyozottan felhívta a figyelmet, de amit a józan ész is diktál, ha már egy helyre, egy országba rendelt a sorsunk – fogalmazott.

Fotók: Salamon József

A ferences szerzetes nevelt gyermekei életéből vett történetekkel is megvilágította a vasárnapi evangéliumban felolvasott, Szent Lukács leírásában megőrzött Miatyánk fontos tanítását Isten atyai gondoskodásáról és a kiengesztelődés lehetséges voltáról. Az ünneplő, csángó viseletbe öltözött közösség éneke kísérte végig a szertartást, amely során felcsendültek a Csángóföldön ismert, énekelt dallamok, dallamváltozatok.

Magyar nyelvű szentmisét idéntől ünnepelhetnek újra Csángóföldön 1884 óta, az elsőt január végén tartották, IDE kattintva emlékezhet az olvasó a megható, túlzás nélkül történelminek nevezhető pillanatokra.

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Örömhír, de ami 135 év után következhetett be, ami alatt a román állam gyakorlatilag „elintézte” a moldvai magyarok nyelvi túlélését. Ha ránézek a moldvai katolikus falvak egykori térképére (Bandinus, 1648), akkor megjelenik egy szinte Székelyföld nagyságú térség, mint egy szomszédos tükörképe a Székelyföldnek!..