Műtárggyal gazdagodott a máramarosszigeti börtönmúzeum

0
332
A pompa meghajtása bizonyult a legnehezebb feladatnak

A gyulafehérvári érsekség jóvoltából új műtárggyal gazdagodott a máramarosszigeti börtönmúzeum. Az érseki hivatal egy vízpompát adományozott, amit a múzeum pincéjébe helyeztek el. Június óta megtekinthető a műtárgy.

A kiállítotthoz hasonló vízpompával szivattyúzták a rabok a vizet a börtön pincéjében 1950 és 1955 között. A börtönben raboskodó püspökök és papok feljegyzései szerint a pompa meghajtása bizonyult a legnehezebb feladatnak. A 45-ös cella foglyai olyan egyházi méltóságok voltak, mint például Márton Áron gyulafehérvári püspök – tudtuk meg Dobes Andrea muzeológustól.

A vízpompa beszerzésének ötlete már régi, azonban az eddigi próbálkozások kudarcba fulladtak. A muzeológus elmondása szerint a mostani sikeres eljárás egyik Márton Áronról nevezett zarándoklatnak köszönhető, ahol Ft. Kovács Gergely zarándokvezető és Ft. Csíki Dénes elevenítették fel, hogy a gyulafehérvári érsekség gazdasági udvarán van egy félreállított, a leírásoknak talán teljesen megfelelő vízpompa.

Ezt követően a múzeum munkatársai levélben fordultak Jakubinyi György érsekhez, amelyben a pompa átvételének lehetősége felől érdeklődtek. Az érsek szívélyes együttműködésének és támogatásának köszönhetően a vízpompa ma már kiállított tárgyként megtekinthető a börtönmúzeum pincéjében. 

Alexandru Todea görögkatolikus püspök feljegyzései megrázó képet festenek a víz szivattyúzásáról:

„Megpróbáltam egyedül elmozdítani a hajtókart. Nagyon nehezen mozdult. A börtönőrtől kaptunk egy rudat, aminek pléhdarab volt az egyik végén és ezt kellett becsúsztatni a hajtókarba. Összesen tízen voltunk. Két csapatra oszlottunk. Mialatt az egyik csapat százszor meghúzta és forgatta a hajtókart, a többiek pihentek. Aztán cseréltünk. Emlékszem, aznap 2500-szor kellett elforgatnunk a kereket. Amikor megláttam, hogy végeztünk, mert fentről egy csövön elkezdett folyni a víz, a kapott parancsnak megfelelően odakiáltottam az őrnek, hogy kész a pompa. (…) Valahányszor a fegyőr elordította magát, hogy pompa, mi halkan válaszoltunk: In nomine Domini. (…) Nagymosáskor még jobban meggyűlt a bajunk. Több vízre volt szükség és nekünk napjában háromszor, négyszer, volt olyan, hogy ötször is mennünk kellett. Néha megtörtént, hogy naponta 7000-szer kellett megforgatnunk a kereket” – áll a püspök feljegyzéseiben.

A börtönmúzeumban ugyanakkor újdonságnak számít a Püspökök terme (Sala episcopilor), amely tíz görögkatolikus és hat római katolikus püspöknek állít külön emléket.

Püspökök terme

Orosz Krisztofer Levente, Máramarosi Hírmondó

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here