A hivatás témáját boncolgatták a III. Teológus Nyári Egyetemen

0
1895
A teológusok és kispapok kötetlenül ismerkedhettek egymással

Harmadik alkalommal rendezték meg a Teológus Nyári Egyetemet július 15–19. között, amelyen a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar kolozsvári intézményének teológus hallgatói és a gyulafehérvári intézmény kispapjai vettek részt. A tábor helyszínéül a maga nyugodt, csendes környezetével Zeteváralja szolgált. Minden feltétel adott volt, hogy a résztvevők kicsit kizökkenve a hétköznapokból, ismerkedhessenek egymással és együtt boncolgassák a hivatás témáját.

A nyári egyetem a Hivatásunk a kapott ajándékok fényében címet viselte és egy jelmondata is volt: „Aszerint, hogy ki-ki milyen lelki ajándékot kapott, legyetek egymásnak szolgálatára” (1Pét 4,10). A mottó adta meg az alaphangot az egész tábor ideje alatt. Hétfőtől péntekig minden napot lefedett egy laza, de mégis tartalmas program.

A tábor ideje alatt két előadást hallgattunk meg, amelyek közös beszélgetéssel zárultak. Az egyik előadásban a családokat érintő problémákról, nehézségekről, akadályokról és persze örömökről hallhattunk, ezeknek a hitelességét György Lehel és felesége, Klára személyes tapasztalatai erősítették. A másik előadást lelkipásztori szemszögből Kovács Zsolt atyától hallgathattuk, ami egy másik megvilágításba helyezte a hivatást és a közösségben való munkát.  Az előadások fiatalossága és könnyedsége minden résztvevő számára megmutatta, hogy a hivatás az örömünk forrása lehet.

Az együtt töltött idő alatt alkalom nyílt szabadidős foglalkozásokra is. A közös programok, az estébe nyúló beszélgetések, társasjáték-estek és közös főzések közelebb hoztak bennünket egymáshoz, ennek köszönhetően megismerhettük egymás életét, terheit, örömeit. A csütörtöki záró szentmisén együtt tudtunk imádkozni egymásért, a kialakult barátságokért, feltöltődésért és Istentől kapott ajándékokért.

A tábor célja egy-egy téma mellett mindig az, hogy megismerjük azokat az embereket, akikkel a közeljövőben együtt fogunk dolgozni, hiszen évközben a sűrű program mellett nem sok alkalom nyílik kötetlen ismerkedésre, beszélgetésre.

Saját tapasztalatból elmondhatom, hogy egy élmény minden egyes alkalommal a Teológus Nyári Egyetem és hazaérkezve onnan mindig egy kicsit „több” vagyok.

Sali Szilvia főszervező