2019. július 15., hétfő

0
1344

EVANGÉLIUM

Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz:
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak! Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam a fiút apjával, a leányt anyjával és a menyet anyósával. Saját háza népe lesz az ember ellensége.
Aki atyját vagy anyját jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki fiát vagy leányát jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl keresztjét, és nem követ engem, az nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti azt; de aki érettem elveszíti életét, megtalálja azt.

Aki titeket befogad, engem fogad be; aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz ember, az az igaznak jutalmában részesül. Aki pedig csak egy pohár friss vizet is ad inni egynek a legkisebbek közül, mert az az én tanítványom – bizony, mondom nektek: nem marad el a jutalma.
Amikor Jézus befejezte tizenkét tanítványa oktatását, továbbindult, hogy tanítson, és hirdesse Isten országának örömhírét a környékbeli városokban.
(Mt 10,34-11,1)

Oly gyakran megtörténik, hogy csak ímmel-ámmal éljük az élet dolgait, kihívásait. A mai evangélium ebben akar segíteni. Nem lehetünk csak egyoldalúak, sablonosak, kell a kreativitás lelkülete, az élet színes fellegvára. Jézus a mai evangéliumban tűzről és kardról is beszél, ez azt is jelenti, hogy a Krisztus-követés áldozathozatalokkal is jár. Döntéseink komolyak és egyértelműek kell, hogy legyenek. Döntenünk kell: a jó vagy a rossz? Isten vagy a Sátán? Ebben a küldetésben nincs mellébeszélés, csak nem, vagy jobb esetben igen létezik. Te mi és ki mellett döntesz?

Csíki Szabolcs segédlelkész

MEGOSZTÁS