Hogy megtapasztalják az elismerést, a támogatást

0
1580
Fotók: Palincas Erika

Fejleszteni, erősíteni a Caritas-központokba járó gyermekeket, érezzék, hogy mindannyian jók, tehetségesek valamiben – ez a szatmári Caritas által szervezett Ki mi mindent tud? célja is.

Huszonnégy iskolás vett részt a Caritas Szent Márton Központja által második alkalommal megszervezett tehetségkutató versenyen, június 26-án, Túrterebesen. Négy, iskolásokkal foglalkozó Caritas-központ legtehetségesebb gyermekei bizonyították ügyességüket a Ki mi mindent tud? tehetségkutatón. A szatmárnémeti Barátság Házából, az erdődi Integrettóból, a nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központból érkeztek a kicsik, akik a házigazdákkal együtt négy kategóriában mérték össze tehetségüket, tudásukat: rajzoltak, sportoltak, mesét mondtak, énekeltek, táncoltak.

A zsűri tagjai Kiss Kálmán, a Túrterebesi Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, valamint Geng Brigitta, a helyi iskola Második esély osztályának tanítónője volt. Az eseményen Huszti Mónika, a Caritas Szatmár megyei, valamint Józsa Nándor, a szervezet Máramaros megyei tevékenységéért felelős aligazgatója is részt vett. A Szent Márton Központ vezetője, Ilyés Ágota elmondása szerint a gyermekek hetek óta nagy lelkesedéssel készültek a versenyre. A különböző településeken működő Caritas-gyermekintézmények ellátottai rendszeresen vesznek részt közös programokon: vetélkedőkön, kirándulásokon, kreatív tevékenységeken. A központközi találkozók mindig az év várva-várt eseményei közé tartoznak – hangsúlyozta az intézményvezető.

A megmérettetésre való felkészülésben a pedagógusok örömmel támogatták a fiatal tehetségeket, és nemcsak a produkciók összeállításában. A nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központból érkezett leánykák például egy máramarosi népdalt énekeltek el együtt, a fellépéshez pedig pedagógusuk, Duma Cristina biztosította az eredeti magyarláposi népviseletet, amelyet az ő édesanyja és nagymamája viselt, amikor menyasszony volt. Mi adhatna nagyobb erőt, mint az, hogy oktatójuk-nevelőjük ilyen személyes értékű, családi kincset adományoz nekik, hogy tökéletes legyen a produkciójuk mind hangzásban, mind látvány szempontjából?

A zsűrinek nem volt könnyű feladata – mondta a díjkiosztón Kiss Kálmán, hiszen nagyon sok tehetséges gyermek mutatkozott be és nagyon sokoldalúan, de igyekeztek pártatlanul megítélni az egyes produkciókat. Beszédében megdicsért minden résztvevőt, aki vette a bátorságot, hogy versenybe szálljon. A legjobbak oklevelet és ajándékcsomagot kaptak, de egy gyermek sem távozott üres kézzel.

Fejleszteni, erősíteni a Caritas-központokba járó gyermekeket – ez az itt dolgozó pedagógusok folyamatos törekvése. Fontos, hogy a gyermekek érezzék, ők is jók valamiben, hogy megtapasztalják társaik elismerését, csodálatát, pedagógusaik támogatását. A szerdaihoz hasonló versenyek kiváló alkalmat nyújtanak erre, és maradandó élményt jelentenek.

Palincas Erika