Örömmel tanulunk, örömmel oktatunk

0
347
Fotók: Palincas Erika

Élménnyé tenni az oktatást és a tanulást a pedagógusok és az óvodások számára, és ezt az élményt a szülőkkel is megosztani – ez volt az egyik célja a szatmári Caritas által óvónőknek szervezett képzéseknek és műhelymunkáknak.

Harminc Szatmár megyei óvodai pedagógus vett részt a Caritas szatmárnémeti központi székhelyén hétfő délután megszervezett ünnepségen, amely egy kétéves, tartalmas és eredményes együttműködés zárómozzanata volt. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2017-ben egyesítette erőit az iskolaelhagyás jelenségének csökkentése érdekében. Az együttműködés az óvodai oktatás minőségének javítására összpontosított annak érdekében, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek járjon óvodába, a gyermekközpontú módszereknek köszönhetően váljon élménnyé számukra a tanulás, hogy megfelelően felkészülhessenek az iskolai életre, és ezáltal megmaradjanak az iskolapadban.

Nem csak szakmai tudásátadással segítettek

A Caritas-gyermekintézmények pedagógusai évtizedek óta foglalkoznak hátrányos helyzetű gyermekek nevelésével, oktatásával, felzárkóztatásával. Egy 2014-ben indult és idén véglegesítődött, svájci alapokból finanszírozott tervezet új távlatokat nyitott meg a szervezet számára a marginalizált közösségekkel való munka terén. A projekt gyakorlatba ültetése már az első években számos pozitív eredményt hozott Erdődön, Túrterebesen és a nagybányai Craica-közösségben, többek között az iskolaelhagyás jelenségének visszaszorítása terén. Így született meg az a gondolat, hogy a projekt keretében külföldi oktatási szakemberektől elsajátított pedagógiai megközelítést, valamint a szociálisan hátrányos közösségekkel való munka terén szerzett tapasztalataikat a Caritas szakemberei átadják a tanügyi alkalmazottaknak, akik olyan óvodai csoportokat oktatnak, amelyekben sok a hátrányos helyzetű gyermek.

A 2017/2018-as tanévben a tanfelügyelőség, a Caritas, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatával közösen három modulból álló akkreditált továbbképzést szervezett óvónők számára. A képzés keretében a Caritas nemcsak a szakmai tudást biztosította, de az óvodák tanszerekkel való felszerelésében is támogatást nyújtott. 2018-ban az óvónők a Caritas által szervezett trénerképzőn vehettek részt, majd a 2019-es év elejétől műhelymunkák sorozata következett, amelyeket a trénerképzőn részt vett pedagógusok vezettek. A tartalmas kétéves együttműködés hétfő délután ünnepélyes keretek között zárult.

Ha a szülő látja, hogy oviba küldeni a gyermeket, jó…

A Caritas munkatársai, Reimer Vanda és Sălăjan-Kinczel Brigitta pszichológusok által koordinált esemény keretében a jelenlévők visszatekintettek az elmúlt két év történéseire, felidézve a közös találkozók, műhelymunkák élményeit, tapasztalatait, kiértékelve az elsajátított új oktatási módszereket. A pedagógusok egyöntetűen hasznosnak találták a szülők bevonását az óvodai aktivitásokba. A projekt által ugyanis a szülők betekintést nyerhettek és be is kapcsolódhattak a mindennapi tevékenységekbe, közvetlenül megtapasztalhatták, hogyan telik gyermekeik napja az oviban, kicsit újra gyerekek lehettek ők is. Ez azért fontos, mivel ha a szülő úgy találja, gyermeke számára oviba járni jó, akkor szívesen küldi oda.

Hasznosnak értékelték az óvónők a terem „szellősítését” is, megszabadultak az évek alatt felhalmozott felesleges anyagoktól, amellyel újabb tér szabadult fel a tevékenységek számára. Örömmel alkalmaztak újrahasznosítható anyagokat a kreatív tevékenységek során, valamint ösztönözték a gyerekek kreativitását szabad rajz által. A pedagógusok pozitívan értékelték a számos tapasztalatcserét, az új játékok közös megtanulását, illetve az egymástól való tanulást, amelyre a projekt keretében nyílt lehetőség.

Az eseményen képes összefoglaló formájában elevenítették fel a résztvevők a műhelymunkákat. A feldolgozott témák nagyon változatosak voltak: a személyiség alakítása a szociális kompetenciák fejlesztése által, szabályjátékok fejlesztő értéke szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek esetében, hogyan tölthet a szülő minőségi időt gyermekével, milyen módon alkalmazhat újrahasznosított anyagokat az óvodai pedagógus, de szó esett a kisgyermekek mozgásáról is, a testséma, testtudat, testkép kialakításáról.

A rendezvény a részvételi oklevelek átvételével és diszkrét ünnepléssel végződött. Bár az óvónők és a Caritas-szakemberek együttműködése a projekt keretében véget ért, az elsajátított tudás, a friss szemlélet, az új módszerek hosszú távra meghatározzák, segítik, élménnyé teszik az óvodai pedagógusok mindennapi, kihívásokkal teli munkáját.

Palincas Erika

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here