2019. május 25., szombat

1
1031

EVANGÉLIUM 

Búcsúbeszédében Jézus így szólt övéihez:
„Ha a világ gyűlöl titeket, tudjátok meg: engem előbb gyűlölt. Ha a világból volnátok, szeretne titeket a világ, mint övéit. De ti nem vagytok a világból, mert kiválasztottalak titeket a világból; ezért gyűlöl benneteket a világ.
Emlékezzetek vissza tanításomra: nem nagyobb a szolga uránál! Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a tiéteket is megtartják. Mindezt miattam teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.”
(Jn 15,18-21

A kereszténységet sosem volt könnyű megélni, nem a kicsik és puhányok, hanem az elkötelezettek vallása. A mai evangélium a realitásba lendít vissza: egyrészt nem a világ szerint kell gondolkodni és élni, másrészt a világnak sosem fog tetszeni a Jézus-követés mércéje. Ezekre Jézus maga figyelmeztet: „Ha a világ gyűlöl titeket, tudjátok meg: engem előbb gyűlölt.” Továbbá Jézus nyomatékosan hozzáteszi: „Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak.” Erről is szól a kereszténység: olykor fel kell vállalni a kényelmetlent, a nehézséget, azt, amit sokszor kizárnánk az életből. Legyen bármi, történjen a leglehetetlenebb, Isten a mi oldalunkon áll. Ennek tudatában kell az élet peremén lévő nehézségeket megélnünk!

Csíki Szabolcs segédlelkész

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS