Hatszáz önkéntes segíti a szentatya látogatását

2
1958
A pápalátogatásra százezreket várnak/Archív

Mintegy 600 önkéntes fogja segíteni a szervezők munkáját Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmából. Az érdeklődők a Pontifex.ro honlapon jelentkezhettek, ugyanakkor egyházi és világi szervezetek is toborozták a segítő szándékúakat, például a Romániai Máltai Szeretszolgálat, a Romániai Cserkészek Egyesülete vagy éppen a Gyulafehérvári Caritas.

Önkéntesnek bárki jelentkezhetett, aki betöltötte 16 évet. Felső korhatár nem volt meghatározva, ám értelemszerűen jó egészségi állapotra van szükség ahhoz, hogy ezt a feladatot megfelelően lehessen teljesíteni.

Az eddigi statisztikák szerint a legtöbb önkéntes a Csíki-medencéből iratkozott fel, de vannak jelentkezők a sepsiszéki, udvarhelyszéki, gyergyószéki, kézdiszéki egyházkerületekből is. Magyarországról 17-en szeretnék ezt a fajta szolgálatot teljesíteni a szentatya csíksomlyói látogatása alkalmából, a legtávolabbról érkezőnk egy Bécsben élő férfi. Román ajkú önkéntes 12 iratkozott fel, közel fele csíkszeredai (5), érkeznek még Balánbányáról, Bukarestből, Ploiești-ről. A legtávolabbról érkező román önkéntesünk Corabia városából származik, ez egy kis, 15 ezer lélekszámú kikötőváros Olt megyében, a Duna partján.

Az önkéntesek számára május 14-től kezdődően felkészítőket tart a szervező csapat Sepsiszentgyörgyön, Udvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában. A szükséges szervezési eligazításon kívül lelki ráhangolódásban is lesz részük az említett helyszíneken. A távolabbról érkezőket az internet segítségével kapcsolják be a folyamatba, illetve személyes megkeresések is lesznek. Mindebben a segítőnővérek is főszerepet vállalnak. Az önkéntesek zömében a szektorok felügyeletében vesznek majd részt, de más jellegű feladatok is várnak rájuk, amelyek a szervezés során felmerülnek.