Istennek tetsző értékek mentén

Családos nagyböjti lelki napot tartottak Temesváron

0
1689
Fotók: Gerhardus.ro

A Temesvár-Józsefváros Római Katolikus Plébánia adott otthont szombaton, április 6-án a magyar nyelvű, egyházmegyei családos találkozónak.

A plébánián több napos nagyböjti lelkigyakorlatot tartott György Balázs gyergyószentmiklósi plébános, aki a családos nap első előadásán A közösségi élet kihívásairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy egy csoport csak Jézussal együtt válhat igazi közösséggé, aki támasza az őt követőknek, s bár megengedi a gonosz támadásait a tagok szabad akarata által, szeretetével minden nehézség legyőzése csak erősíti a közösséget – számol be az alkalomról a temesvári egyházmegye hírportálja.

A második előadáson a nagyváradi Wagner házaspár jó tanácsait hallgathattuk meg a Megfelelni, de kinek?! témában. Korunk sok hamis eszménnyel  – politikán, divaton, tömegsporton, karrieren keresztül – a megfelelési kényszer hatalmába keríthet bennünket, de a hívő embernek saját értékei felismerésével  sikerülhet olyan eszményképet kialakítani és követni, ami Istennek tetsző életmódot eredményez. Mindkét előadásban például szolgált Szent Ferenc és Teréz anya élete és munkássága.
A közös ebédet megosztókör követte, amelyen minden résztvevő reagált nemcsak az előadásokra, hanem egymás felszólalásaira is.

A családos találkozóhoz hozzátartoznak a gyermekek is, akik ezúttal tojásfát készítettek, együtt játszottak, birtokba véve a katolikus óvodát, plébániát és udvarát. Ők is szerepet kaptak az udvaron megtartott családos keresztúton, felváltva vihették a keresztet az állomásokhoz, amelyeket ovisok által festett képek ábrázoltak. A keresztútba bekapcsolódott Pál József Csaba megyéspüspök is, aki az öt órai szentmisét  celebrálta György Balázzsal, Szabó Tiborral és a házigazdával, Szilvágyi Zsolttal. A családos lelki nap záróakkordja volt a csoportkép, amely során megleptük a résztvevők meglepték a püspököt az aznap tanult Nekem, nekem, nekem című interaktív énekükkel.

Köles Katalin