A szolgálat értelmet ad az életnek

0
1198
Fotó: A Keskeny út ökumenikus fesztiválmisszió sajtószolgálata

Április 5-7. között tartotta a Keskeny út ökumenikus fesztiválmisszió az évadnyitó önkéntes-képzését, amelyen vezető gondolatként elhangzott: Isten minden embert többek között azért teremtett, hogy szolgáljon, hogy másokért valami hasznosat tegyen.

Pénteken délután az ikafalvi faluházban gyűltek össze az ifjak, ahol Bardócz Tímea ismerkedő játékokkal várta az önkénteseket. Vacsora után Bardócz Csaba ikafalvi lelkész tartott áhítatot, amiben a szolgálat fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: jó lenne, ha sikerülne oda eljutni, hogy a szolgálatot ne kötelességtudatból, hanem örömmel és hálával végezzük.

Ha kell, változtassunk szokásainkon

A szombat reggeli alkalmon az önkéntesekben igyekeztek megerősíteni, hogy szolgálat nélkül nincs keresztény élet. Mindenkire vár egy feladat és mindegyik feladat egyaránt fontos. Fontos meglátni azt is, hogy sokszor a kisebb, észrevehetetlen szolgálatnak ugyanolyan nagy hatása van, mint a látványos feladatoknak. Az áhítat után csapat-összerázó következett, majd Raff Róbert berecki lelkész tartott előadást „Többre vagy képes” címmel. A lelkipásztor elmondta, vannak bizonyos alaptörvényei az életnek, amit ha nem tartunk be, akkor szinte biztos, hogy „nekimegyünk a falnak”, akadályokba ütközünk és nem lesz értelme annak, amit teszünk. Fontos kutatnunk, hogy hogyan lehetünk eredményesebbek abban, amit teszünk. Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég eredményesek, akkor a szokásainkon kell változtatnunk.

Bardócz Tímea az egyik Keskeny utas módszerről, a láthatatlan színházról tartott bemutatót. Ez olyan különleges, instant élmény, amelyben a betérő a főszereplő, aki viszont nincs egyedül, hiszen lágy hangok és egy szerető Személy jelenléte kísér végig a nem mindennapi úton. Az élmény lehetőséget nyújt pár perces elcsendesedésre, befelé fordulásra, önmagunkba tekintésre. A nap hátralévő részében Bardócz Csaba a Keskeny út fesztiválmisszió vezetője mutatta be a misszió eddigi 15 éves útját, beszélt a fesztiválokon megtapasztalható tömeg pszichológiájáról, illetve megrajzolta a jó önkéntes, a hiteles keskenyutas portréját.

Szolgáljunk és ne szolgáltassunk

Az esti áhítat a szolgálat témáját annak másik oldaláról világította meg. A szolgálat szempontjából kétféle emberről beszélhetünk: van, aki szolgál, és van, aki kiszolgáltatja magát. Észre kell vennünk, hogy szolgálati lehetőségre van szükségünk, nem pedig arra, hogy engem kiszolgáljanak. A szolgáló magatartás ugyanis a nagykorúság egyik jele. Vasárnap reggel a szombati elméleti képzés után a gyakorlat felé indította el a résztevőket. Az önkéntesek párokat alkotva járták a falut és elbeszélgettek az emberekkel azzal a céllal, hogy a szerető Istenről is szót ejtsenek, de a templomba is hívogassák az embereket.

A Keskeny út ökumenikus fesztiválmisszió sajtószolgálata