Sorstársak és keresztény lelkület segítségével

0
1381

A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületéhez csatlakozottak folyamatosan bizonyítják, hogy az akadályozottsággal élők is hozzájárulhatnak munkájukkal mindahhoz, ami egy közösség javát szolgálja. Viszont szükségük van rehabilitációs központra – erre gyűjtöttek a Nemadomfel Együttes és Böjte Csaba ferences szerzetes segítségével.

A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete 1990 óta akadályozottsággal élők érdekvédelmét vállalta fel, hogy tagjai hozzájuthassanak az őket érintő információkhoz. Jogi tanácsadást, pályaorientációs foglalkozásokat tartanak, segítenek munkát találni. Emellett nappali foglalkoztatót működtetnek Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson, ahol sérült fiatalok mutathatják meg tehetségüket kézműves foglalkozásokban: gyertyákat, ékszereket, textilipari termékeket készítenek. A gyergyószentmiklósi csoport a város látképét is szebbé varázsolja, hiszen parkokat rendez, így bebizonyítva, hogy az akadályozottsággal élők is hozzájárulhatnak munkájukkal mindahhoz, ami egy város közösségének a javát szolgálja. Székelyudvarhelyen ugyanakkor kinetoterápiás foglalkozásokat tartanak azoknak a sérülteknek, akik számára ez nélkülözhetetlen a mindennapokban.

Rehabilitációs központra gyűjtöttek

2017-ben a Mozgássérültek Egyesületének kis közössége elkezdte az Összefogás Háza – Rehabilitációs Központ építését, amiben helyet kap kilenc lakás fogyatékkal élők számára, több védett műhely és varroda is. A megvalósításért adománygyűjtő koncertsorozatot szerveztek az egyesület munkatársai a régióban: Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Máréfalván a Nemadomfel Együttes közreműködésével, akik szeretetükkel és örömükkel belopták magukat a résztvevők szívébe. A zenekar szólistái kivétel nélkül sérültek, de mint elmondták, nem a sérültséget akarják a közönségnek ajándékozni, hanem az értéket, amit minden ember élete jelent. Az eseményt helyi előadók is színesítették.

A jótékonysági koncertkörutat Böjte Csaba ferences testvér vette pártfogásába, a Csíkszeredai fellépés előtt közösségvállalásra szólította fel a jelenlévőket.

„Tavasszal elindulnak a kezdeményezések, emberek segítenek gólyáknak, fecskéknek fészket rakni, védőgyűrűket szerelnek fel, hogy ne sérüljenek a madaraink. Mennyivel inkább kell hát segítenünk sérült testvéreinket abban, hogy fészket rakhassanak, szebbé, könnyebbé téve a rászorulók életét” – mondta. Hozzátette, nem szabad elsüllyednünk a problémáinkban, és a sérültek példaként állnak előttünk abban, hogyan kell használni a tehetséget, amit a jó Isten ajándékozott nekünk.

Meg kell élni

„Nagy öröm töltött el, amikor tudatosult bennem: ezen a koncertkörúton akadályozottsággal élők vállalták fel, hogy sorstársainknak segítenek rehabilitációs központunk épülésében. Ez mindenképpen tiszteletreméltó. Azt tapasztalom, hogy a városok közösségei is egyre nyitottabbak velünk szemben, hiszen idén a Hargita Megyei Vállalkozó Szövetségek együttesen segítették ennek az eseménysornak a létrejöttét, valamint a plébániák, a helyi papbácsik is bekapcsolódtak” – fogalmazott Fikó Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének tiszteletbeli elnöke az esemény kapcsán. Arra kérte a jelenlevőket és mindenkit, aki szeretettel viseltet az egyesület iránt, hogy vállaljanak közösséget velük, hogy az Összefogás Háza nevéhez méltóan, a gondviselés és minden szorgos kéz, ima és megfelelő hozzáállás segítségével megépülhessen.

Incze Zsuzsanna, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének önkéntes munkatársa köszönetét fejezte ki a szervezet nevében minden érdeklődőnek. Elmondta, biztos abban, hogy aki részt vett a körút valamelyik állomásán a koncerten, különleges ajándékkal gazdagodott.

„Erről nehéz mesélni, ezt megélni kell, együtt a Nemadomfel előadóival, akik igazi örömbombák” – nyilatkozta. A tervek szerint jövőre is megszervezik a jótékonysági koncertkörutat, amelyen idén 700 érdeklődő vett részt.

Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete