Kenyai ferences szerzetes a világ legjobb tanára

0
1344
Forrás: Vatican News

Peter Tabichi kenyai ferences szerzetes kapta idén a, „pedagógusok Nobel-díjának” is nevezett Globális Tanár-díjat, amellyel egymillió dollár jutalom jár.

A 36 éves Peter Tabichi Kenyában született tanárok gyermekeként. Ferences szerzetes, matematika- és fizikatanár a Keriko középiskolában Pwani településen, Nakuru közelében. A Rift-völgyben található szegény faluban általános az éhezés, a diákok 30 százaléka, – akik között sok az árva – éppen csak a túlélés körülményei között tengődik – írja a Vatican News.

40 ezer jelölt közül választották ki

„Beszélj kevesebbet és tégy többet” – ez az afrikai tanár mottója, aki idén elnyerte a Globális Tanár-díj kitüntetést a világ minden részéről érkezett negyvenezer jelöltből ötvenre szűkített listából. Az egymillió dollárral járó elismerést minden évben a Varkey Alapítvány adományozza a nyertesnek Mohammed Bin Rashid Al Maktoum sejk támogatásával, aki az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, illetve Dubai kormányzója. Dubaiban vasárnap este tartották a díjátadó ünnepséget, amelyen ötödik alkalommal osztották ki az elismerést annak a tanárnak, aki a legjobban végezte munkáját, illetve tevékenységével pozitív hatást tudott gyakorolni arra a közösségre, amelyben él. A díjjal járó összeget is a saját közösségében kell felhasználnia nevelési célokra.

„Afrikában minden nap továbblépünk és egy új fejezet indul el. Ma egy új nap kezdődik” – fogalmazott Peter Tanichi a színpadon, ahol Hugh Jackman színész, énekes, producer adta át a ferences szerzetesnek a díjat. „Ezzel nem engem, hanem ennek a hatalmas kontinensnek a fiataljait ismerik el. Én csak azért vagyok itt, hogy köszönetet mondjak azért, amit a diákjaim elértek. Ez a díj egy lehetőséget ad számukra, azt jelzi a világnak, hogy minden lehetséges. Tanárként dolgozva látom a fiataljaim ígéretét, érdeklődésüket, tehetségüket, intelligenciájukat és meggyőződésüket” – mondta a kenyai ferences. Hozzátette, hogy az afrikai fiatalokból nem hiányoznak a várakozások és az ambíciók. Kiemelte, Afrika olyan tudósokat, mérnököket, vállalkozókat nevel, akiknek neve egy nap majd a világ minden részén híressé válik, a lányok pedig fontos részét képezik majd ennek a történetnek.

Viszonyítási pont az egész közösségnek

Erős karakterével és munkája iránti lelkesedésével Peter Tabichi atya megalapozta a bizalmat tanítványaiban nevelési küldetése során. Ösztönözte őket az elköteleződésre és olyan földművelési módszereket tanított meg nekik, amelyek alkalmazkodnak a szárazság elviseléséhez. Ennek köszönhetően diákjai országos és nemzetközi díjakat is nyertek már. Mindemellett a ferences szerzetesnek sikerült feloldania a faluban élő különböző etnikumok közötti feszültséget azáltal, hogy megalapította a Béke klubot és kezdettől fogva konkrétan gondját viselte a legszegényebbeknek, felajánlva nekik fizetése nyolcvan százalékát.

Somogyi Viktória / Roberta Gisotti