Minden elmúlik, csak Isten marad

0
352
Fotó: Józsa János

Ebben az időszakban tanuljunk meg igazán imádkozni – kérte híveitől a hamvazószerdán bemutatott szentmise szentbeszédében Schönberger Jenő püspök.

Hamvazószerdával megkezdődött a húsvétot megelőző negyven napos felkészülési idő, a nagyböjt. Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök március 6-án, reggel kilenc órától mutatott be szentmisét a Szatmári Székesegyházban, amelynek homíliájában a nagyböjtöt kegyelmi időnek nevezte: „A kegyelem ajándékot jelent, és minden kegyelem Istentől jött ajándék. Ez a nagyböjti negyven nap is Isten ajándéka minden keresztény ember számára. Isten a liturgián keresztül elénk tárja azt az utat, amit az ő egyszülött Fia értünk, szeretetből végigjárt. Sokan úgy gondolják, a nagyböjt szenvedés, lemondás és szomorúság. De Isten örömre teremtett bennünket és amit az Egyház hirdet, örömhír. Innen merítünk erőt elviselni a nehézségeket, a szenvedést, mindazt, ami még ránk vár. Hiszen Krisztus nyomában járunk.”

Fotók: Józsa János

A főpásztor kiemelte, hamvazószerdával minden keresztény felhívást kap a megtérésre: „Forduljunk Isten felé! Ebben az időszakban tanuljunk meg igazán imádkozni. Az imádság, számunkra váljék Istennel való igazi találkozássá. A böjtölés pedig ne szenvedés legyen, hanem segítsen abban, hogy jobban Istenre tudjunk figyelni. Lássuk meg Krisztust a rászorulókban is. Ő ma is szenved, ma is kér minket. Az Isten felé fordulásunkból nőjön ki az imádság, a böjt és a felebaráti szeretet gyakorlása.”

Hamvazószerda liturgiájának része a hamvazkodás. Ebben a mozzanatban a hívek a pap elé járulnak. Ő, a tavaly virágvasárnap megáldott barkák hamujával keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben azt mondja: ember, emlékezz, por vagy és porrá leszel. A püspök, szentbeszédében emelte ki a jelképes cselekedet üzenetét: „Minden álmunk, minden megvalósított munkánk velünk együtt eltűnik. De a szeretet megmarad és Isten kezében a por lélekkel telik meg. Így lesz az elmúlásból örök élet és feltámadás. Minden elmúlik, csak Isten marad és az, aki Istenben marad.”

Józsa János

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here