Konkretizálódnak a pápalátogatás körüli tudnivalók

0
14722
Fotók: Serbán Mária

Sajtótájékoztatót tartottak a szentatya csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság sajtófelelősei Kolozsváron, február 27-én: Oláh Zoltán, Bodó Márta és Veres Stelian mellett az eseményen jelen volt Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.

Oláh Zoltán a sajtótájékoztató elején bemutatta az eseményre készült bannert, a logókat. Ferenc pápa nem csak Székelyföldre, hanem mind a négy magyar római katolikus egyházmegye híveihez érkezik. Böcskei László jelenléte annak nyomatékosítása, hogy a többi három egyházmegye is fontosnak tartja a pápalátogatást, és a történelmi eseménynek mind a négy egyházmegye a házigazdája.

Böcskei László püspök elmondta: a pápalátogatás nem egy helyi ügy, a többi egyházmegye (nagyváradi, temesvári, szatmári) is magáénak tekinti, és részese ennek a történelmi eseménynek. Visszaemlékezett Ferenc pápa ígéretére, amit az őszi ad limina látogatáson tett, hogy otthon, a saját életterükben szeretné megismerni híveit. Eljövetelével a szentatya képletesen átölel minket, megköszöni a múlt sötét korszakaiban tett kitartásunkat, a biztatás üzenetével érkezik. Biztatás ez a látogatás egy olyan világban, amelyben keressük az utunkat. Egyben ajándék és kihívás a pápalátogatás. Nagy ajándék az, hogy itthon köszönthetjük Krisztus földi helytartóját, hogy most eljön a szentatya: újra itt az alkalom húsz év után, amikor is nem jöhetett el Erdélybe a pápa. Kihívás, mert ennek a látogatásnak következményei is kell, hogy legyenek. Nemrég Panamában, az Ifjúsági Világtalálkozón a szentatya azt mondta, próbáljuk elevenen tartani magunkban a közös álmunkat, és ez a közös álom maga Jézus Krisztus. Ilyen gondolatokkal készüljünk a látogatásra.

Bodó Márta röviden Csíksomlyóról, a helyszín jelentőségéről beszélt, ennek történetét mutatta be az érdeklődőknek. Ugyanakkor röviden beszélt a „búcsú” jelentőségéről, emlékeztetve a jelenlevőket, hogy Jakubinyi György érsek kiterjesztette a pünkösdi búcsúnyerés lehetőségét a pápalátogatás idejére. Veres Stelian román nyelven beszélt a sajtó képviselőinek Csíksomlyóról, a kegyhelyről.   

A sajtóbizottság közleményben tájékoztat a tudnivalókról, ezeket Oláh Zoltán ismertette:

Amint már köztudott, Ferenc pápa június 1-én Csíksomlyóra érkezik. Szeretettel várunk minden zarándokot erre a történelmi eseményre. A plébániákon zajlik a zarándokcsoportok szervezése. Mivel nemcsak a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyékből, hanem az egész Kárpát-medencéből érkező zarándokokkal számolunk, március 1-től megnyitjuk az online regisztrációt a pontifex.ro honlapon. Március 31-re tervezzük az összesítést. Ahhoz, hogy a Csíksomlyóra való utazás és a Kissomlyó hegyére való feljutás minél gördülékenyebben menjen, jó volna időben ismernünk a zarándokok létszámát. Ha szükségesnek mutatkozik, néhány nappal meghosszabbítjuk a regisztrációt.

Csoportos és egyéni regisztráció is lesz, előnyt élveznek azonban a csoportok.

A regisztrációs felületen a következő fiókok jelennek meg:
Csoportok: csoportvezető neve, postacím, plébánia, telefonszám, e-mail cím, létszám, mivel érkezik a csoport.

Csoportok/ gyerekek/ diákok/ egyetemisták: csoportvezető neve, postacím, plébánia, telefonszám, e-mail cím, létszám, mivel érkezik a csoport.

Egyének/ családok: csoportvezető neve, postacím, plébánia, telefonszám, e-mail cím, létszám, mivel érkezik a csoport.

Papok: koncelebráló vagy áldoztató. Név, postacím, rítus, telefonszám, e-mail cím, egyházmegye, helység, plébánia.

Szerzetesnők és szerzetesek: név, postacím, telefonszám, e-mail cím, szerzetesrend, helység.

Mozgáskorlátozottak vagy betegek kísérőjükkel: kísérő neve, postacím, telefonszám, e-mail cím, egyházmegye, helység, plébánia.

A regisztrálók e-mailben kapnak visszajelzést. A regisztráció lezárása után szektorokba osztjuk a regisztráltakat. Ezután bocsájtjuk ki a vonalkódos belépőket. A belépők egyediek lesznek. Egy belépővel egyszer lehet bejutni. A regisztráció ingyenes!

Még néhány hasznos tájékoztatást fűzünk hozzá az eddigiekhez:

  1. Regisztráció és belépő nélkül is lehet jönni, viszont ez esetben a pápai misét maximum messziről, kivetítőn lehet követni. A biztonsági zónákba nem tudjuk őket beengedni.
  2. Önkénteseket is toboroznak. Elsősorban székelyföldieket kérnek erre a feladatra. Csobot Györgydeák Szabolcs az önkéntesek koordinátora. Elérhetőségei: +40 (749) 059 459, csobot.szabolcs@gmail.com
  3. A helyi önkormányzat és a szervezők nyomatékosan kérik, hogy ne személygépkocsival tervezzük az utazást. A város nem rendelkezik elegendő parkolóhellyel, ezért már május 31-től Csíkszereda le lesz zárva az autósforgalom előtt. Eddigi értesüléseink szerint június 1-én csak külön engedéllyel rendelkező személygépkocsik juthatnak be Csíkszereda területére.
  4. A csoportokat a következőkről tájékoztatjuk. Minden csoport hozhat magával egy templomi/lelkiségi lobogót. Normál méretű vatikáni/közösségi és más szokásos zászlókat is lehet hozni. Ne hangozzék el olyan politikai/társadalmi üzenet, ne legyen olyan jelkép (banner, zászló), amely a szentmise, zarándoklat jellegétől idegen. Szeretnénk a korábbi évekhez hasonlóan a csíksomlyói zarándoklatok imádságos jellegét megőrizni.
  5. Minden zarándok biztonsági ellenőrzésen esik át a beléptető kapuknál. Ezért kora-hajnali órákban elkezdődnek a beléptetések. Erről a későbbiekben lesz tájékoztatás.
  6. Amit minden zarándok magával vihet: gyógyszer, szék, esernyő, zászló és ennivaló, illetve egy minél kisebb csomag. (Borvizes palack fél literes kiszerelésben vihető). Keresik a megoldást arra, hogy ivóvíz legyen a Kissomlyó hegyén.  
  7. Amit biztos, hogy nem vihetnek magukkal a zarándokok: szúró-, vágó eszközök. Bicska, olló, körömvágó, gyúlékony és robbanékony anyag, üveg és fegyver.

A szertatás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz, amit magyarra, románra és angolra fordítunk. A kivetítőkön feliratozás is lesz román nyelven. A TVR1 élőben közvetíti az eseményt. Ezzel is meg akarjuk könnyebbíteni a hívek bekapcsolódását a szentmisébe. Mobiltelefonokon is hallgatható lesz a különböző nyelvekre történő fordítás, más-más frekvenciákon.

A sajtótájékoztatón a pápalátogatás konkrét tudnivalóit román nyelven Veres Stelian ismertette.

Újságírók kérdésére válaszolva  elmondták: a biztonsági terület a Kissomlyó hegyén elég nagy lesz arra, hogy minél több személy közelebbről találkozhasson a pápával. A szentatya látogatása pasztorális jellegű, természetesen találkozni fog a világi vezetőkkel is, melytől sokan jogorvoslatot is várnak. Ugyanakkor kiemelték, hogy a regisztráció ingyenes,  illetve nem kötött valláshoz.

***

Az alábbiakban román nyelven is közzé adjuk a sajtóbizottság tájékoztatását:

Conferința de Presă – Cluj, 27 februarie 2019

Răspunzând invitației autorităților statului şi a Bisericii Catolice din România, papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita la data de 1 iunie sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc precum şi oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj. Așteptăm cu drag pelerinii la această întâlnire istorică. În mod tradițional Hramul de Rusalii are un singur invitat și anume celebrantul principal al ceremoniei. Și în cazul vizitei Sfântului părinte papa Francisc rămâne la fel, toți ceilalți fiind pelerini indiferent de rang sau culoarea politică.

La fiecare parohie a început deja organizarea grupurilor de pelerini. Deoarece la această întâlnire cu Sfântul părinte nu așteptăm pelerini doar din cele 4 dieceze din Transilvania – Alba Iulia, Oradea, Timișoara, Satu Mare – dar și din celelalte dieceze din țară și din întregul Bazin Carpatic, la data de 1 martie vom da drumul înscrierilor on-line pe pagina de internet realizată special pentru vizita papei pontifex.ro. Sperăm ca la data de 31 martie să putem să avem o imagine clară a numărului persoanelor care vor sosi la Șumuleu-Ciuc. Pentru o organizare cât mai bună trebuie să știm din timp numărul pelerinilor care vor ajunge la Șumuleu-Ciuc la locul de întâlnire cu Sfântul Părinte. Dacă va fi necesar vom prelungi perioada de înscrieri on-line. 

Va fi posibilitate de înscriere în grup sau individual. Vor fi favorizate grupurile.

Pe platforma de înscriere vor apărea următoarele subdiviziuni:

Grup /parohial/copii/ elevi/ studenți: Numele conducătorului de grup, adresa, parohia, dieceza, adresa de e-mail, număr, cu ce sosește grupul.

Individual/Familii:Numele, adresa, parohia, dieceza, adresa de e-mail, în cazul familiilor numărul de persoane, cu ce sosește persoana sau familia.

Preoți: Concelebranți sau care ajută la Sfânta Împărtășanie. Nume, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail, dieceza, localitatea, parohia.

Călugări și călugărițe: Nume, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail, ordinul din care fac parte, localitatea.

Persoane cu dizabilități și însoțitori. Nume, numele persoanei însoțitoare, adresa, număr de telefon, adresa e-mail, dieceza, localitatea, parohia.

Cei care se înscriu primesc un e-mail de confirmare a înscrierii. După încheierea înscrierilor vom împărți în sectoare pe cei înscriși. După aceasta vor fi eliberate biletele de intrare emise electronic, cu cod de bare.  Cu un bilet se v-a putea intra o singură dată.

Adăugăm încă câteva informații importante la acele amintite până acum:

1.   Se poate veni la întâlnire și fără înscriere sau bilet, dar în acest caz nu se va putea intra în zona protejată cu spectru vizibil.

2.   Autoritățile locale și organizatorii cer cu insistență să nu mergem la Șumuleu-Ciuc cu mașina personală. Orașul nu deține destule locuri de parcare, de aceea intrarea în oraș cu automobilul va fi restricționat încă din 31 mai. După informațiile pe care le deținem până acum la data de 1 iunie doar autoturismele care dețin permisiune specială pot intra în Miercurea-Ciuc.

3.   Fiecare grup poate să aducă un steag al bisericii sau spiritualității din care face parte. Pot fi aduse și steaguri cu dimensiuni standard – al Vaticanului, localității sau alte steaguri. Să nu se rostească mesaje politice și să nu se aducă simboluri care sunt străine de natura ceremoniilor bisericii. Asemănător cu tradiția hramului de Rusalii dorim să păstrăm spiritul de rugăciune și apropiere de Dumnezeu al pelerinajului.

4.   Fiecare pelerin va fi supus unui control de securitate la poarta de intrare spre locul de întâlnire. Prin urmare intrarea se va permite încă de la primele ore. Despre toate acestea vom furniza informații mai târziu.

5.   Ce pot să aducă pelerinii în aria protejată: medicamente, scaun pliant, umbrelă, steag și mâncare, bagaje cât mai puține, apă doar în flacoane de jumătate de litru.

6.   Ceea ce nu va trece prin controlul de securitate: arme albe, cuțit, foarfecă, materiale inflamabile sau explozive, sticlă sau arme.

Ceremonia se va desfășura în limba latină, cântecele vor fi în limba maghiară, papa va predica în limba italiană, traducerea se va face în maghiară simultan și română sau engleză. Pe ecrane va apărea și subtitrare.