Ferenc pápa megnyitotta a kiskorúak védelmében összehívott vatikáni találkozót

0
1168
Forrás: Vatican News

Megkezdődött csütörtökön délelőtt a vatikáni szinódusi aulában „A kiskorúak védelme az egyházban” témával foglalkozó találkozó, amely február 24-ig tart. A tanácskozáson részt vesznek a világ püspökkari elnökei. A pápa hatékony intézkedéseket vár.

A kezdő imádságot követően Ferenc pápa nyitotta meg a találkozót egy bevezető beszéddel: a szentatya reménykedik, hogy nem egyszerű és kiszámítható ítéleteket, hanem konkrét és hatékony intézkedéseket hoznak – írja a Vatican News.

Gyógyítsuk be a pedofília okozta sebeket

„A kiskorúak ellen egyháziak által elkövetett szexuális visszaélések csapása kapcsán utunkat a hittel, a parrhesia lelkületével, bátorsággal és gyakorlatiassággal felvértezve kezdjük meg” – kérte a pápa. A pátriárkák, bíborosok, érsekek, püspökök, szerzetesi elöljárók és a világ minden részéről érkezett egyházi vezetők jelenlétében a szentatya arra hívta a résztvevőket, hogy hallják meg a Szentlélek sugallatát, hogy megértsék az igazságot kérő kicsinyek kiáltását. Ferenc pápa úgy fogalmazott: a találkozóra nehezedik a lelkipásztori és az egyházi felelősség súlya, amely arra készteti az elöljárókat, hogy közösen, szinodális módon, őszintén és elmélyülten vitassák meg, hogy miként nézzenek szembe azzal a gonoszsággal, ami az egyházat és az emberiséget sújtja.

„Isten szent népe ránk tekint és nem egyszerű, kiszámítható elmarasztalásokat vár, hanem konkrét és hatékony intézkedéseket. Ehhez gyakorlatiasságra van szükség” – tette hozzá a pápa. Utalt arra, hogy az elmélkedés támogatásához minden résztvevőnek szétosztottak egy 21 pontból álló segédanyagot, mint iránymutatást, amelyet a különböző bizottságok és püspöki konferenciák állítottak össze. Ferenc pápa köszönetet mondott a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottságnak, a Hittani Kongregációnak és a szervezőbizottság tagjainak a kiváló munkáért, amelyet nagy elkötelezettséggel végeztek a találkozó előkészítéséhez.

Végül a pápa a Szentlélekhez fordult, hogy támogassa a tanácskozást ezekben a napokban és segítse, hogy ezt a rosszat a tudatosság és a megtisztulás lehetőségévé alakítsák át az egyházban. „Szűz Mária adjon világosságot ahhoz, hogy a súlyos sebeket begyógyítsuk, amelyeket a pedofília botránya okozott a kicsinyekben és a hívőkben” – kérte a szentatya.

Miért nem hallgatott meg senki?

A csütörtök délelőtt megkezdődött vatikáni találkozón a résztvevők azért imádkoztak, hogy sikerüljön meghallgatni azokat, akik ellen visszaélést követtek el, akikkel rosszul bántak. Céljuk, hogy az igazságot ne töröljék el és igazságot szolgáltassanak az érintett személyeknek. Az Úrhoz szóló imában azt kérték, hogy hibáik miatt az emberek ne veszítsék el hitüket Istenben és evangéliumában. A szinódusi aulában hosszú és nehéz csend követte egy áldozat tapasztalatának felolvasását: 

„Senki sem hallgatott meg. Sem a szüleim, sem a barátaim és később az egyházi hatóságok sem. Nem hallgattak meg sem engem, sem sírásomat. Az a kérdésem, hogy miért? És Isten miért nem hallgatott meg engem?”.

Somogyi Viktória