Segítséget kérnek a kolostor felújításához

1
1812
fotó: Iochom István

Akadályokba ütközik az esztelneki ferences kolostor felújítása, ezért Szilveszter barát, a zárda főnöke adományozásra szólító kérést tett közzé blogján. A műemlék épület állapota miatt a felújítás már tavaly októberben elkezdődött. 

A felújítás célja, hogy a 21. század igényeinek megfelelően fogadhassák azokat a papi, szerzetesi, valamint világi személyeket, családokat, időseket és fiatalokat, akik vissza szeretnének vonulni a világ zajától, el szeretnének csendesedni, lelkigyakorlatot tartani egy arra megfelelő környezetben – írja a Háromszék.

A munkálatok költségeinek fedezésére európai uniós alapokra pályáztak 2015-ben, de négy év telt el, mire hozzá tudtak látni a munkához, közben pedig az árak jelentősen növekedtek, de a rendelkezésre álló pénzügyi keret nem változott. Ráadásul a pályáztató gyulafehérvári ügynökség 2020 májusát jelölte meg a kivitelezés befejezése és az elszámolás végső dátumaként. Szilveszter barát, a zárda főnöke személyes blogján kér segítséget. Felhívásában rámutat: az egyik nagy akadály az anyagiak hiánya, ugyanis a megnyert támogatásból már 2015-ben is csak szűkösen tudták volna megvalósítani a szerződésben foglalt terveiket, most, 2019-ben a megemelkedett árak miatt a költségek jóval nagyobbak lettek. További nehézséget okoznak azok az előre nem látható akadályok, amelyek egy műemlék épület felújítása során előbukkannak.

Azzal a kéréssel fordul a magán- és jogi személyekhez, családok, intézmények, vállalatok, polgármesteri hivatalok és plébániák vezetőihez, szűkebb pátriánkban élőkhöz és attól távolabb lakókhoz, hogy a jó ügy érdekében fogjunk össze, és aki teheti, anyagi lehetőségei­hez mérten támogassa a műemlékértékű ferences kolostor felújításának kiadásait. A barát kéri, akinek nincs lehetősége anyagi támogatásra, az segítsen imával.

Számla- és postaadatok:

Ordinul franciscanilor din Estelnic – Ferences kolostor, Esztelnek. Cím: Estelnic – Esztelnek, irányítószám: 527143, házszám: 163.

Lejes számlaszám: RO13RNCB0127007532970001, forintos bankszámla: RO72RNCB0127007532970006, eurós bankszámla: RO29RNCB0127007532970004, BIC: RNCBROBU. Román Kereskedelmi Bank, Kézdivásárhely, Gábor Áron tér 17.

Iochom István

1 HOZZÁSZÓLÁS