Sajtótájékoztatót tartottak a pápalátogatásról

0
4037
Fotó: Fábián Róbert

A pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság Hargita Megye Tanácsának elnökével, Borboly Csabával, Csíkszereda alpolgármesterével, Füleki Zoltánnal és az RMDSZ részéről Tánczos Barna szenátorral sajtótájékoztatót tartott. 

Sajtótájékoztató, 2019. február 8., Hargita Megye Tanácsa

Örömmel vettük tudomásul a Szentszék közleményét, miszerint Ferenc pápa Romániába tervezett apostoli útján ellátogat Csíksomlyóra, a Székelyföld és a térség legnépszerűbb Mária zarándokhelyére. Ez a hír egyben lázas készülődést eredményezett.

Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek létrehozta a logisztikai, a liturgikus és a sajtóbizottságot. Ezek a bizottságok azóta készülnek, dolgoznak, egyeztetnek, hogy a pápalátogatás sikeres legyen.

A katolikus egyház köszönetét tolmácsolom a helyi önkormányzatok vezetőinek, Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc Hargita, Kovászna és Maros megyei tanácselnöknek, Ráduly Róbert polgármesternek, akik őszinte hozzáállásukról biztosítottak. Történelmi esemény, és mindent megmozgatnak a pápalátogatás jó előkészítésének érdekében.

Néhány probléma és kérdés már felmerült, ezekre szeretnénk választ adni.

A média nagy érdeklődést mutat a rendkívüli esemény iránt. Már több helyről kaptunk akkreditációs kérést. Az országos bizottság arról tájékoztatott, hogy a román elnöki hivatal hatáskörébe tartozik a sajtóakkreditáció. A pápalátogatás előtt kb. hat héttel kezdődnének el az akkreditálások a már említett elnöki hivatalnál.

A pápalátogatás ideiglenes programjának részleteit nem közölhetjük mindaddig, amíg a Szentszék a végleges programot nem közli. Annyit azonban elmondhatunk, hogy Ferenc pápa június 1-jén érkezik Csíksomlyóra, és mintegy 5 órát tartózkodik az itt összegyűlt zarándokok körében.

Itt-ott sajtóvisszhangokban megjelent, hogy bizonyos felekezeti vezetők még nem kaptak meghívást az eseményre. Le szeretnénk szögezni, hogy a pápalátogatásra meghívjuk az erdélyi felekezetek vezetőit, de ez értelemszerűen csak a végleges program közlése után lesz lehetséges.

A pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság

***

Conferință de presă în 8. febr. 2019, în sediul Consiliului Județean Harghita

Cu mare bucurie am primit comunicatul din partea Sfântului Scaun despre vizita apostolică a sfântului părinte, Papa Francisc, și vestea că va vizita și Șumuleu Ciuc, cel mai vestit loc de pelerinaj marian nu numai în secuime, ci și în întreaga regiune. Această știre a demarat niște pregătiri intense.

ÎPS dr. Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia a înființat cele trei comisii: o comisie de logistică, o comisie liturgică și o comisie mass media. Aceste comisii se pregătesc, lucrează ca vizita papală să decurgă în mod mulțumitor pentru toată lumea.

Transmit mulțumiri din partea bisericii catolice autorităților locale, și anume președinților consiliilor județene (Borboly Csaba, Tamás Sándor și Péter Ferenc) Harghita, Covasna și Mureș, și primarului municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert, care ne-au asigurat de spijinul lor. Fiind un eveniment istoric, vor să facă totul pentru pregătirea optimă a vizitei Sanctității Sale în Șumuleu Ciuc.

S-au ivit niște probleme și ne-au fost adresate niște întrebări, la care încercăm să dăm un răspuns.

Mass media prezintă un interes major pentru acest eveniment excepțional. Am primit deja mai multe cereri de acreditare. Comisia națională a vizitei papale ne-a informat că acreditările se vor face la Administrația Prezidențială a României. Aceste acreditări încep cu șase săptămâni înainte de vizita pastorală a suveranului Pontif.

Detaliile programului nu le putem comunica până când Sfântul Scaun nu va anunța programul final al vizitei. Dar putem afirma faptul că papa Francisc, cu ajutorul lui Dumnezeu în 1. iunie va fi în Șumuleu Ciuc, și va petrece aproximativ cinci ore în mijlocul pelerinilor prezenți.

In presa a apărut, că unii conducători ai cultelor nu au primit invitații la acest eveniment. Dorim să subliniem, că vom invita conducătorii tuturor cultelor din Transilvania, dar această invitație poate fi efectuată doar după comunicarea programului oficial, final.

Comisia mass media

A sajtójájékoztatót követően Bodó Márta és Oláh Zoltán a Hargita Stúdió vendégei voltak:

MEGOSZTÁS