Virtuálisan is látogatható lesz a Szent György-székesegyház

0
1899
Restaurációs műhelybe utaznak a szobrok/Fotó: Pataki Zoltán

Múlt héten megkezdődött Temesvár legjelentősebb barokk épületének, a Szent György-székesegyháznak a felújítása. A katedrálisnak saját honlapot is készítenek, amelyen virtuálisan is meg lehet majd látogatni a felújítás után.

Mint korábban írtuk, a 18. században épült katedrális, története során először esik át komoly rehabilitáción. A tervek szerint 2020-ban átadhatják az újra teljes pompájában ragyogó székesegyházat, amelyet egy több, mint 16 millió lej értékű európai uniós pályázati alapból restaurálnak.

„Elsőként leszerelik a fából készült díszítő elemeket és szobrokat, az oltárokat, festményeket, a kovácsoltvas elemeket, a padokat, ezeket elviszik a restaurátorok, majd elkezdődik a kőpadlózat felszedése és a templomépület teljes felújítása” – nyilatkozta Karina Cistelecan projektmenedzser a Nyugati Jelennek. A festmények restaurálását helyben, a sekrestyében fogják elvégezni a szakemberek, a fából készült szobrokat és díszítő elemeket pedig újraaranyozzák. A restaurálás után az egész templombelső kivilágosodik majd.

A kőpadló hiányzó, illetve töredezett elemeit ugyanabból a németországi kőbányából származó anyaggal fogják helyettesíteni, ahonnan az 1700-as években hozták a székesegyház építésekor. Emellett padlófűtést is telepítenek. Becslések szerint évente 19 000 látogatója volt a Szent György-székesegyháznak, a felújítás után még többre számítanak. A barokk katedrálist a felújítás után saját weboldalán virtuálisan is meg lehet majd látogatni. A testi fogyatékkal élő személyek egy speciális oldalbejáraton keresztül látogathatják majd a felújított templomot.

A felújítás után megnyitják az érdeklődők számára a temesvári dóm kriptáját is, ahol az egyházmegye püspökei és a kanonokok nyugszanak, többek közt dr. Szentkláray Jenő kanonok, a csanádi székeskáptalan nagyprépostja is.

Pataki Zoltán