Támogatja a magyar kormány a csíksomlyói pápalátogatást

Magyarországról ezrek utazhatnak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére

0
2633
Soltész Miklós államtitkár Csíksomlyón tartott sajtótájékoztatót • Fotó: Csúcs Péter

Soltész Miklós államtitkár szerint Ferenc pápa június elsejére tervezett csíksomlyói látogatása történelmi lehetőség a térségben élő nemzetek egymásra találására, megbékélésére. A magyar kormány 20 millió forintos támogatást nyújt az előkészületekhez, de zarándokvonat is indul Magyarországról.

A magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Csíksomlyón beszélt erről a kegytemplom előtt csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján – értesít az MTI. Soltész Miklós arra buzdított, hogy minél többen jöjjenek el Csíksomlyóra Ferenc pápa látogatására. Úgy véli: a látogatás támaszt nyújthat a kereszténység és a nemzetek megmaradásához. 

A megbékélésért, a kereszténység védelméért

Az államtitkár közölte: a magyar kormány első lépésben 20 millió forint (közel 300 ezer lej – szerk.) nagyságrendű támogatást nyújt az előkészületekhez. Hozzátette: hamarosan megkapják a csíksomlyói ferences szerzetesektől a támogatási igényt a pontos feladatmegjelölésekkel, és igyekeznek minél gyorsabban folyósítani az összeget, hogy a szervezők elkezdhessék a munkát. Soltész Miklós a látogatás jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: nem járt még pápa Erdélyben, Székelyföldön. Újságírói kérdésre elmondta: volt már rá példa, hogy hasonló események révén a többségi társadalmak, a többségi egyházak közelebb kerültek a kisebbségekhez.

„Történelmi felelősségünk, hogy a sokfelé szakadt kereszténység, ahol lehet, egymásra találjon és egymást erősítse” – jelentette ki. Hozzáfűzte: ha gesztusokat tudunk egymás iránt tenni a kereszténységen keresztül, ha lépéseket tudunk tenni egymás felé, az előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.”

A pápalátogatásra és a búcsúra is indul zarándokvonat

A MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy zarándokvonatot indítanak Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére. Budai László, a Misszió Tours ügyvezető igazgatója elmondta: május 31-én három városból, Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indulnak vonatok, amelyeket Püspökladányban összekapcsolnak. A zarándokvonat innentől egy 17 kocsiból álló szerelvényként folytatja útját, és másnap reggel ér Csíksomlyóra, ahol a zarándokok részt vesznek Ferenc pápa latin nyelvű szentmiséjén, majd délután visszaindulnak Magyarországra.

Zarándokvonat. Fotó: Mónus Márton/MTI

A pápai misére a becslések szerint ezrek utazhatnak így Magyarországról – tette hozzá. Emellett a vasúttársaság és az utazási iroda idén is elindítja a Boldogasszony zarándokvonatot a pápalátogatást követő héten a pünkösdi csíksomlyói búcsúba. Továbbá, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elindul a Fekete Madonna zarándokvonat júniusban a lengyelországi czestochowai magyar pálosok által alapított kegyhelyre és szeptemberben a bosznia-hercegovinai Međugorjéba is. Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: az útvonalat igyekeztek a hagyományos zarándoklatokhoz, történelmi emlékhelyekhez igazítani. Idén a csíksomlyói búcsúba tartó vonaton babakocsival érkezők és kerekesszékkel közlekedők is utazhatnak a speciális kocsikban.
 

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a zarándokvonatok egyházi fővédnöke arról beszélt: ezek a zarándoklatok sajátos légkört teremtenek, a közös imával eltöltött vonatút jó alkalom, hogy a zarándokok közösségben készüljenek fel az eseményre, amelyre utaznak. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Székelyföldre induló vonatok a vallási élményen túl a nemzeti összetartozás érzését is segítenek megélni.