Magunk helyett a felséges és dicsőséges Istenre fókuszálni

0
1678
Fotó: Suciu Dorottya

Ferenc pápa látogatása kapcsán az Anziksz kérdezte a csíksomlyói kegytemplom igazgatóját, a Szatmár megyei születésű P. Urbán János Erik OFM-et.

„A Vatikán honlapján megjelenő hivatalos bejelentést, mely szerint szentatyánk, Ferenc pápa Romániába jön, mi is nagy örömmel fogadtuk, különösen, hogy az ezeréves gyulafehérvári főegyházmegye területén található máriás kegyhelyet is felkeresi Csíksomlyón. Történelmi esemény, hiszen pápa még Csíksomlyón nem járt” – fogalmazott P. Urbán János. Elmondta, Csíksomlyón a zarándokok a búcsúk alkalmával tanúságot tesznek hitükről, az egyház iránti hűségükről és szeretetükről, amelyet az elődöktől szép lelki örökségként őriznek és továbbörökítenek, a szentatya látogatása pedig még inkább megerősít bennünket hitünkben, és az egyház iránti szeretetünkben.

A csíksomlyói kegytemplom igazgatója felelevenítette első benyomását a pápáról: évekkel ezelőtt, a Szent Péter bazilika loggiáján álló, frissen megválasztott pápáról az egyszerűség, alázatosság jutott eszébe, és úgy gondolja, ilyen pápára van szükség a 21. században.

„Erre van legnagyobb szükség, magunk helyett a fölséges és dicsőséges Istenre fókuszálni. Istent visszahelyezni a középpontba, és engedni, hogy életünket alakítsa, formálja, csiszolja. Ebből a mély istenkapcsolatból fog fakadni a lelki megújulás, amely mindannyiunk és az egész Anyaszentegyház javát fogja szolgálni, hogy Assisi Szent Ferenc atyánk segítségével újra tudjuk építeni egyházunkat” – osztotta meg gondolatait P. Urbán János Erik.

A teljes interjú ITT olvasható.