Hivatalos: Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat – FRISSÍTVE

1
10357
Ferenc pápa • Fotó: vaticannews.va

Közzétette a szentszéki sajtóiroda, hogy Ferenc pápa Romániába látogat 2019. május 31 és június 2-a között.

Klaus Iohannis államfő, az állami hatóságok és a romániai katolikus egyház meghívására válaszolva Őszentsége Ferenc pápa apostoli látogatásra jön Romániába.

A szentatya ellátogat Bukarestbe, Jászvásárra és Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre.

Az apostoli látogatás részletes programját később teszik közzé. (Forrás: Vatikáni Sajtóiroda)

Oláh Zoltán teológiai tanár,  a gyulafehérvári főegyházmegye pápalátogatással kapcsolatos sajtófelelőse elmondta, hogy Ferenc pápa szentmisét fog bemutatni Csíksomlyón június 1-jén. A szentmisét a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatok mintájára készítik elő, azaz szabadtéren, a somlyói nyeregben mutatják be. A liturgia nyelve a latin lesz, a homíliát Ferenc pápa olaszul mondja, azt fordítják majd magyar nyelvre.

A pápalátogatás logója


A logó magyarázata

Menjünk  együtt!

Isten romániai népe a Szűzanya oltalma alatt áll. Romániát gyakran a „Szűzanya kertjének” nevezik. A kifejezést, mely minden keresztény számára kedves, Szent II. János Pál pápa is használta az 1999-es látogatása alkalmával.

Ferenc pápa látogatása is ezt a tipikus máriás jelzőt használja, és egységre hív a Szűzanya palástja alatt, úgy, ahogy a mottó is kifejezi: Menjünk együtt! A szentatya számos alkalommal egységre buzdított, arra, hogy lemondva az én-központúságról  részesítsük előnyben a közjót. Szent Péter utóda azért jön Romániába, hogy egységre hívjon és megerősítsen a hitben. Egy sokszínű vallási közegben az egységre való felhívás fontos ökumenikus dimenziót kap. (A Romániai Püspöki Konferencia közleménye alapján)

A Romániai Püspöki Konferencia közleménye magyarul ITT olvasható.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye a hivatalos szentszéki híradás után a pápalátogatással kapcsolatban a következő információkat közli:

  • Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának időpontja 2019. június 1.
  • A pápalátogatás főegyházmegyei koordinátora Sajgó Balázs, a Caritas lelkiigazgatója. Elérhetőségei: 0040 725 609 954, balazs.sajgo@caritas-ab.rosjbaly@gmail.com
  • A liturgiáért felelős megbízott Urbán János P. Erik OFM érseki helynök, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. Elérhetőségei: 0040 746 917 166, erikofm@gmail.com
  • Médiafelelős Oláh Zoltán intézetigazgató, teológiai tanár, kanonok. Elérhetőségei: 0745 872 592, ozoli2015@yahoo.de (ersekseg.ro)

1 HOZZÁSZÓLÁS

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here