A legjobb karácsonyi ajándék

Advent 4. vasárnapja

0
1084
Fotó: pixabay.com

EVANGÉLIUM
Az angyali üdvözlet után Mária útra kelt, és a hegyek közé, Juda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet.
Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt felujjongott a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott:
„Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! Hogyan lehet az, hogy Uram anyja jön hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!”
(Lk 1,39-45)

„Hogy vagy?” – szoktuk kérdezni egymástól. Hozzászoktunk az érkező válaszhoz: „kösz, jól”. Ha valaki másképp válaszolna, talán meglepődnénk, mert ennél többet általában sem hallani, sem mondani nem akarunk. Provokatív kérdés lenne: „Boldog vagy?” Talán erre őszintébb válasz érkezhetne. Az is megtörténhet, hogy más lát bennünket boldognak, önmagunkról viszont tudjuk, hogy még sok minden ellene szól.

Ki hát a boldog ember? Mária látogatása Erzsébetnél válasz lehet kérdésünkre. Az evangéliumban így hallottuk: Boldog vagy, mert hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked. Boldog lehet tehát az is, aki az életet elfogadja Istentől, és azt szereti. Ezt tanúsítja ez a párbeszéd. A boldogság ugyanis mérhető azzal is, hogy összhangban élek-e Istennel, embertársaimmal és magammal is! Nem csoda, hogy a születendő gyermek felujjong. A boldog ember örül annak, ha ember születik a világra, és boldog emberek közé születni a legjobb ajándék.

Hitünk szerint karácsony Jézus születésének az ünnepe. Ha a világ szerint karácsony az ajándékozás ünnepe, akkor adott a kérdés is, hogy mit és hogyan adjunk? Mi méltó az ünnephez? Hogyan emeljünk ajándékozásunk minőségén?

Virágot küldeni, csomagot, ajándékot adni néha könnyebb, de önmagunkat ajándékozni, időt szánni valakire olyan ajándék, amire sokan vágyakoznak. Jó példa erre az a gyermek, akinek az édesapja elfoglalt üzletember volt és csak kevés idő jutott gyermekeire, családjára. Három gyermeke közül a legkisebb kislánya arra kérte, hogy minden este elalvás előtt olvasson fel neki egy mesét. Ez így ment egy ideig, míg az édesapa a felolvasás helyett kitalált és bevezetett egy másik megoldást. Vett egy mesekazettát, amely tele volt mesékkel, s amikor kislánya azt kérte, hogy olvasson neki, egyszerűen bekapcsolta a magnót. Néhány nap múlva kislánya már nem akarta hallgatni a mesekazettát. „Miért?” – kérdezte az édesapa – „A magnó ugyanolyan jól elmondja a mesét, mint én!” „Igen, így van – felelte a kislány – de a magnónak nem ülhetek az ölébe.”

Ez az apa mesekazettát adott kislányának, de visszatartotta kislányától önmagát, jelenlétét, idejét. Mária önmagát, jelenlétét, idejét ajándékozta Erzsébetnek. Máriának a példáját követve az édességek, az ajándékok mellett adjuk magunkat, jelenlétünket, időnket egymásnak! Ez a legjobb ajándék karácsonyra, az ajándékozás, a szeretet, Jézus születésének ünnepére készülve.

Czier István

Megjelent a Vasárnap december 23-i számában.