A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott a pápa

0
1030

A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott Ferenc pápa a TV2000 olasz katolikus televízió Ave Maria című műsorában. A szentatyát Marco Pozza padovai börtönlelkész kérdezte. December 11-én este 9 órától kerül adásba Olaszországban és a tévécsatorna honlapján.

Marco Pozza elsőként a Mária-jelenésekről kérdezte a Szentatyát, aki így válaszolt: „A hit az evangéliumban gyökerezik, a kinyilatkozatáson és annak szigorú tekintetbe vételével a hagyományon alapul. A jelenések problémája abban áll – magyarázta Ferenc pápa –, hogy amikor a látnokok, vagy akik átadják az üzeneteket, így szólnak: »Mária így és így…«. Mária Jézusra mutat, de ha elmarad az, hogy Mária Jézusra mutat, akkor az üzenet közvetítője nem Mária szíve szerint cselekszik. Vagyis abban a jelenésben valami nem passzol.”

Luisa Muraro filozófus, Manuela Dviri izraeli írónő és Mary Bitar arab-izraeli tanárnő társaságában a műsor második részét a Magnificat ima elemzésének szentelték. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy „Mária az énekben dicséri az Istent, mi, keresztények pedig gyakran elfelejtjük a dicsérő imát, az imádás imáját. Mária imádta az Istent, dicsérte az Istent. A Magnificat ilyen ima. Dicséretből születik, Mária dicsérve imádja az Istent”.

Ferenc pápa a műsor harmadik témájának kapcsán egy anekdotát mesélt el a muszlimok Mária iránti tiszteletéről: „Egy afrikai ország püspöke mesélte nekem, ahol békében élnek keresztények és muszlimok, hogy az isteni irgalmasság 2016-os jubileuma idején mindennap hosszú sorokban álltak az emberek a székesegyház bejárata előtt, hogy átléphessenek a szent kapun. Amint az emberek beléptek a székesegyházba, szétoszlottak; egyesek gyónni mentek, mások imádkozni kezdtek, de a többség – köztük számos muszlim is – a Mária-oltárhoz ment. A püspök többeket megkérdezett közülük: »Miért is jöttök ti ide?« Ők azt válaszolták: »A jubileum a miénk is.« Azért mentek a Szűzanyához, mert Mária közel van a muszlim néphez is” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Az Ave Maria sorozatot a TV2000 sugározza, amely az olasz püspöki konferencia tulajdonában van. A televízió internetes adása az alábbi linkentekinthető meg, azonban néhány tartalma Magyarországon nem elérhető.

Magyar Kurír

MEGOSZTÁS