Szent Erzsébet-napi szentmise az idősek otthonában

0
1475

A nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozó Központban az otthon névadója, Szent Erzsébet tiszteletére mutattak be szentmisét, amelyet Böcskei László megyés püspök celebrált november 19én. Az otthon számára különösen jelentős ez az ünnep, hiszen névadóját tisztelhetik a magyar szentben. Az igeliturgiában felolvasott olvasmányok mindegyike Árpád-házi Szent Erzsébet alakja fele mutatott, aki számos erénnyel rendelkezett, de elsősorban a felebarátai, a szegények iránti szeretetével, alázatosságával tűnt ki. Élete, példája ma is üzenetet hordoz számunkra: nyitottak kell lennünk Isten üzenete iránt, tanításait életté kell váltani – mutatott rá szentbeszédében a főpásztor. Szent Erzsébet gyerekkorától kezdve mindig megtalálta a módját, hogy Istent fénybe helyezze, megossza azt, amivel az Úr megáldotta őt.

A szegények fele fordult, a nincsteleneket családjául fogadta, a mindennapokban is megtalálta és megosztotta az Isten-élményt. Az áldozatvállalás eszköz lehet arra, hogy megtapasztaljuk Isten jelenlétét életünkben, Szent Erzsébet is vállalta az áldozatot, hogy az Isten-élmény felemelő tapasztalata legyen – hangzott el a szentmisén. Engedjük be a feltámadott Jézus Krisztust életünkbe, merjünk kockázatot vállalni Érte, ne csüggedjünk, hisz Ő velünk van és megerősít minket – idézte az egyházmegye elöljárója Ferenc pápa szavait arról a szentképről, amelyet a mise végén ajándékba kaptak az otthon lakói.

A szentmise után a Szent László Római Katolikus Líceum 9. A és B osztályaiból Benedek Ramóna hitoktató és Konrád Katalin igazgató kíséretében érkező diákok egy csoportja rövid előadást tartott, amelyben a szent életét, illetve szentté avatásának történetét mutatták be. Az előadást követően Böcskei László megyés püspök elmondta, mennyire fontos a generációk találkozása, hiszen az idősek élettapasztalatukkal tanítói a fiataloknak, az idősekkel töltött idő soha nem elvesztegetett idő, hanem egy ajándék.

Nagyváradi egyházmegye/biharinaplo.ro

MEGOSZTÁS