Magyar iskolák országos tanévnyitóját tartották Nagyváradon

0
1999

Magyar pedagógusok, diákok, szülők együtt köszöntötték az új tanévet a romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén, 2018. szeptember 15-én, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban. Böcskei László megyés püspök mutatott be szentmisét 11 órakor, majd közéleti szereplők, politikusok, pedagógusok tartottak köszöntő beszédeket. A nagyváradi iskolák zenekarai, kórusai zenés műsorokkal ajándékozták meg a hallgatóságot.

Prédikációjában az egyházmegye elöljárója a tanító Jézust állította példaképül az oktatóknak és a nevelőknek. A jó tudás tiszta forrásához kell vezetni a diákokat – buzdított a megyés püspök. A diákok nincsenek egyedül a tudás keresésében, az oktatók vezetik el őket az egészséges forrásokhoz, mint ahogy Jézus ette a kezére béna emberrel – utalva a Lk 6,6-11 evangéliumi szakaszra. Jézus a béna embert a történet középpontjába helyezi, hogy az életminőséget javító lehetőségekre rámutasson, arra, ami itt és most megváltoztathatja az életet, minden tilalom és nehézség ellenére, még szombaton is, a zsidó hagyománnyal ellenkezve.

Az oktatóknak is ezt kell tenniük. Kishitűség miatt nem kell lemondani a további gyógyulás – alakulás – fejlődés lehetőségéről. A diákok a mi kincsünk, minden értük tett befektetés értelmet kap. Megmaradásunk és megerősödésünk függ attól, hogy mire és mennyire értékeljük diákjainkat. Érezniük kell, hogy bízunk bennük és kiállunk mellettük. Állítsuk őket a középpontba és segítsük őket a kibontakozásban. Fontos tudniuk azt, hogy szükségünk van a beléjük rejtett kincsekre – állapította meg Böcskei László püspök.

A szentmisét a Székesegyház Szent László Ének és Zenekara tette ünnepélyesebbé. A szent áldozat bemutatása után a Szózat hangjai csendültek fel, majd a konferáló műsorvezető, Püsök Julianna köszöntője következett.

Köszöntő beszédet mondott továbbá Pásztor Sándor, Bihar Megye Tanácsának elnöke, míg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntő üzenete tolmácsolásban hangzott el. Felszólalt még Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke, Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Kovács Irén Erzsébet, az Oktatásügyi Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára, Soós Anna, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Domokos Ferenc, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnökségi tagja, Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke. A pályakezdő pedagógusokat Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes köszöntötte. Az RMPSZ Országos Elnökségének tanévnyitó üzenetét Soós Sándor, az RMPSZ Bihar megyei területi elnöke adta át.

A felszólalások és köszöntő beszédek között nagyváradi iskolák kórusai és zenekarai mutattak be rövid zenés műsorokat. A Művészeti Líceum zenekara Nagy Viola vezetésével Ludwig van Beethoven Örömóda és Weiner Leó Rókatánc című műveket adta elő. Az Ady Endre Elméleti Líceum énekkara Buna Boglárka vezetésével Mary Lynn Lightfoot Dona nobis pacem, míg a Szacsvay Imre Általános Iskola kórusa Kiss Tünde vezetésével Esterházy Pál Infinite largitor című műveket adták elő.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum énekkara Konrád Ildikó vezetésével Szent László-himnuszt és Gárdonyi Zoltán Kánonját énekelte. A 16-os Általános Iskola kórusa Lukács Annamária vezetésével Kodály Zoltán Röpülj, páva! és Bárdos Lajos Az árgyélus kismadár című műveket énekelte. A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium énekkara Kövendi Éva vezetésével a 362. dicséretet, míg a gimnázium Csillagocska tagóvodájának pedagóguskórusa Brugós Anikó vezetésével Birtalan József Az Úr csodásan működik és Ősi ír áldást adtak elő.

Az ünnepség keretében Bors Violetta, Ile Erzsébet, Pálfi Tamás Sándor és Pető Csilla Mária, Lőrinczi Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkárától vehették át ünnepélyesen a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.