A CSIT kaput nyitott a társadalom felé

Közlemény

0
4392

Szeretet, öröm, vidámság, béke, kiengesztelődés – ez határozta meg az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót is. Szombaton hálaadó szentmisével, a  találkozó himnuszával, a szervezők és résztvevők élménybeszámolójával zárult a Gyulafehérvári Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvénye, amelynek a Csíkszeredához tartozó Csíksomlyón, a dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiuma és a hozzátartozó Mária-kert adott otthont.

A „Táruljatok fel örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya” – mottóval szervezett találkozó célja volt a fiatalok segítése az Isten szeretetének, irgalmának megtapasztalása útján. Lehetőséget kínáltak arra, hogy hitükben is erősödhessenek a résztvevők, és hazatérve közösségre találjanak, a társadalomban is vallják meg hitüket. A CSIT szervezői azért is választották ezt a bibliai idézetet a találkozó mottójául, mert szerintük a fiatalokban számos olyan kapu, gát létezik, amely akadályozza őket Isten szeretetének befogadásánál. Arra biztatták a résztvevőket, hogy keressék meg, nyissák ki ezeket a kapukat, életüket alapozzák Isten igazságaira. A programokat is ennek jegyében szervezték. Délelőttönként a 14–16 éveseknek Majoros Tibor akolitus, a 17–19 éveseknek Gergely Panna, a marosvásárhelyi Magvető közösség tagja, a 20 év fölöttieknek Borota Gábor pszichológus tartott előadásokat, ötleteket adva a lelki feltárulkozáshoz, a kapuk nyitásához, a dicsőség Királyának befogadásához. Az előadásokat kiscsoportos beszélgetések követték, ahol a résztvevők tovább gondolhatták az előadáson elhangzottakat.

A délutáni tevékenységek nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújtottak a résztvevőknek. Sokféle és hangulatos műhelyfoglalkozások, beszélgetések, sport- és szabadidős tevékenységek, néptánctanulás, stand up comedy is színesítette a programot. A találkozó csúcspontja csütörtökön az esti szentségimádás volt, amelyet Boros Emese és Csiszér László zenés áhítata egészített ki. Pénteken délután Csíkszereda főterére is ellátogattak a résztvevők, zenés villámcsődület keretében betűkből kirakott üzenetüket tolmácsolták a városnak: „Kapunk nyitva, szívünk tárva.” Aznap este a CSIT Band fergeteges koncertje zárta a programot.

A találkozó szentmiséin Pantea Tibor ferences szerzetes prédikációi az Istentől kapott hivatás felismeréséről, elfogadásáról, és annak örömmel való megéléséről szóltak. A találkozó záró szentmiséjét szombaton a kegytemplomban a Főegyházmegye elöljárói mutatták be. Jakubinyi György érsek arra biztatta fiatalokat, hogy kövessék a Szűzanya példáját Isten akaratának teljesítésében és kövessék a lelki gyermekség útját, amelyet Kis Szent Teréz is megfogalmazott. Éljenek a fiatal Szűzanya szavai szerint, aki az angyali üdvözletet fogadva mondta ki élete jelszavát: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.”

A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó résztvevői a Szent István Kollégium udvarán zenés villámcsődülettel és a találkozó idei himnuszának bemutatójával, a támogatóknak szóló köszönetükkel zárták a felszólalók által is méltatott, és sikeresnek értékelt rendezvényt.

A CSIT idei fő támogatói: a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Hargita Megye Tanácsa.

A találkozón készült fotók és videók elérhetők a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó Facebook- oldalán, a csit.fif.ma weboldalon és a FIF YouTube csatornáján.

 A CSIT Médiacsapata

MEGOSZTÁS