Megkezdődött a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Közlemény

0
2000

Kedden délután több mint hétszáz 14 és 30 év közötti fiatal népesítette be a rendezvénynek otthont adó Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Kollégiumát és a hozzátartozó Mária-kertet.

A találkozó megnyitóján elsőként a szervezők: Ferencz Evelin, Csúcs István és Tamás Barna, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ifjúsági lelkésze köszöntötte a résztvevőket. Tamás Barna arra biztatta a fiatalokat, hogy nyissák ki szívüket, merjenek kezet nyújtani másoknak, hiszen Isten be akar vonulni a szívükbe. Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke azt mondta: a Főegyházmegye 2018-at azért is nyilvánította az ifjúság évének, mert a fiatalokat olyan értéknek tekintik, amely nemcsak a nemzet, hanem az egyház javát és jövőjét is biztosítja. A püspök atya arra kérte a résztvevőket, hogy engedjék bevonulni a jó Istent az életükbe, és a CSIT-ről hazatérve a hétköznapokban is tegyenek bizonyságot hitükről. Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára köszöntőjében arra bátorította a jelenlévőket, hogy erősödjenek meg hitükben, hazatérve sugározzon belőlük a CSIT ereje, hiszen erre óriási szüksége van a társadalomnak. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: fontos a közösségek megerősítése, ehhez pedig a fiatalokra van szükség. Azt kérte a fiataloktól, hogy gyűjtsenek be minden jót, hasznosat, hogy a későbbiekben legyen miből meríteni.

A CSIT-nek otthont adó Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, Böjte Csaba ferences szerzetes nem lehetett jelen a megnyitón, üzenetét a szervezők tolmácsolták a résztvevőknek.

„Táruljatok fel örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya!” (Zsolt 24,7) Ez a bibliai idézet az idei találkozó mottója. A délelőtti tanítások is erre az igerészre épülnek. A 14-16 éveseknek Majoros Tibor akolitus, a 17-19 évesek számára Gergely Panna, a Marosvásárhelyi Magvető Közösség Tagja, a 20 év fölöttieknek Borota Gábor pszichológus tartja az előadásokat. Ezt követően kiscsoportos beszélgetésekre, hangulatos műhelyfoglalkozásokra, kulturális, sport-és szabadidős tevékenységekre várják a fiatalokat. A találkozó csúcspontja a csütörtök esti szentségimádás lesz. A találkozó programját színházi előadás, néptánc és dicsőítő koncert is színesíti.

Az idei CSIT fő támogatói: a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Hargita megye Tanácsa. A csit.fif.ma weboldalon és a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó facebook oldalán részletes információkkal és a CSIT rendezvényein készült fotókkal is segítjük az érdeklődők tájékoztatását.

A CSIT Médiacsapata

Képek a keddi napról ITT.