Pápai részvéttávirat Görögországnak

0
1033
Illusztráció
Hétfőn ütött ki pusztító erdőtűz három helyen, a görög főváros közelében fekvő hatalmas erdőkben, amelyek feltételezett oka szándékos gyújtogatás. Hírügynökségi jelentések szerint több mint hetven halottja és ötszázötven sebesültje van, köztük gyermekek is. A görög kormányfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a tragédia miatt. Már több mint hatszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat.
A szentatya részvéttáviratban adott hangot együttérzésének. Ferenc pápát mélyen elszomorította a görögországi tűzvészről kapott hír. Szívből jövő szolidaritását fejezi ki mindazoknak, akiket érint ez a tragédia. Az elhunytakat a mindenható Isten irgalmas szeretetébe ajánlja, és a mentési erőfeszítésekben végzett munkájuk folytatására buzdítja a polgári hatóságokat és az elsősegélynyújtókat. A gyászolókra a szentatya az Úr vigaszt hozó és erőt adó áldásait küldi.

Rossolatos érsek: valóságos pokol

Sebastianos Rossolatos athéni katolikus érsek, a püspöki konferencia elnöke a SIR olasz hírügynökségnek nyilatkozva, valóságos pokolnak nevezte a történteket. Óráról órára nő az áldozatok és a sebesültek száma. A tűz intenzitása és kiterjedt mivolta súlyos pusztítást eredményezhet. Imádkozik mindazokért, akik életüket vesztették, akik megsebesültek vagy elvesztették mindenüket a tűzben. Az érsek kifejezte elismerését azoknak, akik életüket kockáztatva részt vesznek a segélynyújtási műveletekben. „Ezek az események el kell hogy gondolkodtassanak minket a környezet tiszteletben tartásáról, amely a szabályok betartásán keresztül is megvalósul. Nem lehetséges ellenőrzés és szükséges engedélyek nélkül lakóházak építése. Az olyan katasztrófák okai is, mint a mostani, az emberek törvénytelen cselekedeteiben keresendők” – mutatott rá az athéni katolikus érsek.

Bertalan pátriárka: hatalmas emberi és ökológiai katasztrófa

Bertalan konstantinápolyi ökumenikus pátriárka nyilatkozatot tett közzé a tűzvész kapcsán. Ebben hangsúlyozza: „Attika tartományban döbbenettel figyeljük a drámai fejleményeket, amelyek a hatalmas tüzek miatt alakultak ki. Emberi életek, tulajdonok és az erdők gazdagsága van pusztulóban.” A pátriárka imádkozik és lélekben csatlakozik Jeromos athéni ortodox érsek és a többi metroplita imáihoz. Isten segítségét kéri, hogy állítsa meg ezt a hatalmas emberi és ökológiai katasztrófát, amelynek kétségtelenül felmérhetetlen következményei vannak. Isten adjon erőt az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. A pátriárka szolidaritását fejezi ki és támogatását az egyháznak, Kréta és Görögország más tartományai lakóiknak, akik a tűzvész miatt szenvednek.

Somogyi Viktória/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS