Szatmárnémetibe készülnek a fiatalok

0
1462

A romániai katolikus ifjúság legfontosabb, háromévente megrendezésre kerülő rendezvényének, az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozónak (OKIT) ad otthont július 25-e és 29-e között a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye. A találkozóra 1250 fiatal érkezik, ők a helyek leosztásának megfelelően mindegyik római és görögkatolikus egyházmegyéből jönnek, és öt napon keresztül Szatmárnémeti vendégszeretetét élvezik. A rendezvények központi helyszíne a Kossuth-kert lesz, de meglátogatnak majd szatmárnémeti templomokat, szeretetszolgálat-intézményeket, karitatív karizmával is rendelkező szerzetesrendeket, de a város közterületein is fel-felbukkannak ittlétük alatt. A nagyszámú fiatalt hetvenöt önkéntes segíti a különböző egyházmegyékből, illetve hatvan fiatal a Máltai Szeretetszolgálattól, de vannak olyan feladatok, amelyeket szatmári családok vállaltak el.

A programról

A fiatalok július 25-én, szerdán érkeznek és aznap este hét órától, a Kossuth-kertben a hivatalos megnyitóval veszi kezdetét az OKIT. Itt köszöntik a fiatalokat, közösen imádkoznak, eléneklik a találkozó himnuszát, majd később a The Phoenix SM koncertjén oldódnak a fiatalok. A programot tekintve, másnap reggel felvonultatják az egyházmegyék szimbólumait, és meghallgatják az első katekézist is. A csütörtöki, pénteki és szombati napok külön témával rendelkeznek – bűnbánat, szeretetszolgálat, majd identitás – és mindhárom napon az adott témából, illetve az OKIT mottójából – „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél.” (Lk 1,30) – merítenek a katekéták előadásaik felépítésében. Mindhárom napon lesz püspöki szentmise is, rítust és beszélt nyelvet figyelembe véve három helyszínen: csütörtökön és pénteken délután fél hattól, szombaton pedig délelőtt tizenegy órától a magyar nyelvű római katolikus szentmise a székesegyházban, a román nyelvű római katolikus szentmise a Kálvária templomban, a görögkatolikus szent liturgia pedig a Szent Mihály és Gábriel arkangyalok templomban. Vasárnap, a zárónapon közösen egy nagy, szabadtéri szentmisére gyűlnek össze, amit Miguel Maury Buendía pápai nuncius celebrál a Kossuth-kertben. A szentmisealkalmakra szeretettel várják a híveket életkori megkötés nélkül.

Az OKIT programjában közös imák, bűnbánati liturgia és szentségimádás is szerepel, de a fiatalok választhatnak alternatív tevékenységek között is, így többek között kézműves foglalkozásokon, szabadidős és sportprogramokon, kulturális látogató-túrákon vehetnek részt, szeretetszolgálati, segítő feladatokat vállalhatnak. A pénteki napon, tizenöt és tizennyolc órák között a város három pontján – a megyei múzeum előtti téren, a régi központ parkjában és a Coposu sétányon – villámcsődülettel vagyis flashmobbal készülnek, de ezen a napon kapcsolódik hozzájuk a neokatekumenális közösség is, közterületi missziós szolgálatával, énekével és imájával. Pénteken tehát biztosan, de más napokon is könnyen találkozhatnak OKIT-sapkás, -pólós vidám fiatalokkal a város központjában sétálók.

A program kínálata színes, a szervezők a partnerekkel együtt igyekeznek mindent megtenni, hogy a városba érkező vendégek jól érezzék magukat, és az itt eltöltött imádságos idő jó tapasztalatait vigyék haza közösségeikbe.

Józsa János